Η αφίσα δείχνει μια παραλία με καταγάλανα νερά, ένα ταβερνάκι με κρεμασμένα χταπόδια και μπλε καρό τραπεζομάντηλα, ένα «κινηματογραφικό» ηλιοβασίλεμα, ανθρώπους που ανεβαίνουν βουνά, νέους που χορεύουν σε ένα ασπρισμένο σοκάκι. Και με μεγάλα γράμματα «Ο παράδεισος σας περιμένει». Ποιο νησί ή παραθαλάσσιο χωριό αυτής της πανέμορφης χώρας που λέγεται Ελλάδα διαφημίζει η αφίσα; Εκατοντάδες. Ποιος, όμως, είναι ο πιο δυνατός λόγος για επιλέξετε έναν τόπο για διακοπές; «Οι μεταξωτοί άνθρωποι», όπως λέει ο αγαπημένος μου ποιητής Νίκος Καρούζος. Οι κάτοικοι του τόπου, μ’ αυτούς θα ζήσετε μερικές μέρες απ’ τη ζωή σας. Και η Κάσος, το νησί μου, έχει πολλούς τέτοιους.
Πέτρα. Στο νησί που κατάγομαι, στην Κάσο, που ό,τι έγινα στη ζωή μου το οφείλω, η πέτρα είναι το κυρίαρχο στοιχείο. Ξερολιθιές, ατσακόπετρες, γύψος, σκληρό χώμα, βότσαλα, βράχοι. Η Καρδιά της Πέτρας, το Τραγούδι της Πέτρας, το Δάκρυ της Πέτρας, πολλά λογοπαίγνια κάνουμε στα τουριστικά έντυπα, όταν διαφημίζουμε το νησί, μαζί με ντολμαδάκια, μακαρούνες με τη σιτάκα, νόστιμα ψάρια, όμορφες θάλασσες, υπέροχους μουσικούς σκοπούς. Πολλή πέτρα, αδελφέ σ’ ένα τόπο που, όμως, ζουν Μεταξωτοί Άνθρωποι, όπως έγραψε κι ο Καρούζος. Με καρδιά από θυμάρι, γέλιο από φύσημα του βοριά, φιλί που έχει γεύση φραγκόσυκου, μάτια που έχουν το χρώμα του Αιγαίου, φωνή που βγαίνει από μια σπηλιά με σταλακτίτες, χέρια που σκάβουν το χώμα και τις καρδιές όσων θα μας συναπαντήσουν. Η μόνη πέτρα στην καρδιά αυτών των Μεταξωτών Ανθρώπων είναι ο φόβος ότι, εδώ, στην άκρη του χάρτη, δεν μας θυμούνται συχνά όσοι μένουν σε σπίτια από τσιμέντο και γυαλί. Θέλω δεν θέλω, πρέπει να σας πω μερικούς λόγους που πρέπει να έρθετε και να γνωρίσετε ένα μικρό νησί στην άκρη του χάρτη.
Η καθημερινή ζωή. Οι «μεταξωτοί άνθρωποι» που λέγαμε πιο πάνω. Η οικειότητα. Σύντομα θα νομίζεις ότι ξέρεις όλους, όσους συναντάς, θα σε καλημερίζουν, θα σε κερνάνε, θα σε οδηγούν κάπου που θέλεις να πας, θα σου εξηγούν ό,τι δεν καταλαβαίνεις. Θα σου γνωρίσουν γεύσεις, μουσικές, παράδοση. Γιατί εμείς τους επισκέπτες μας τους βλέπουμε σαν φίλους. Μαθαίνουμε τα ονόματά τους, λέμε «καλημέρα», τους καλούμε στις παρέες μας, τους ανοίγουμε την καρδιά μας. Νιώθουμε μεγάλη τιμή για εκείνους που διάλεξαν το νησί μας να περάσουν λίγες μέρες και θέλουμε να το αγαπήσουν, να περάσουν όμορφα και να ξανάρθουν.
Διασκέδαση. Τα πανηγύρια μας, που είναι ονομαστά και αποθέωση της φιλοξενίας, προσφέρουν στους επισκέπτες, εκτός από τα νόστιμα πιάτα, την ευκαιρία να μάθουν να χορεύουν κασιώτικη σούστα, να ακούσουν σκοπούς από λύρες και λαούτα, και όλα αυτά δωρεάν. Τον Ιούλιο Αγ. Μαρίνα, τον Αύγουστο Χριστού, Παναγίας και Αγ. Φανουρίου, τον Σεπτέμβριο πολλά για τους τυχερούς που θα έλθουν τότε. Και τρία μπαράκια για το ποτό σας και μουσική που θα παραγγείλετε.
Διαμονή. Αρκετά μικρά και φιλόξενα ξενοδοχεία, σε λογικές τιμές. Άλλα παραδοσιακά, άλλα πιο μοντέρνα. Προσοχή: Μεγάλη ζήτηση. Κλείστε εγκαίρως, δείτε τα δωμάτια στο διαδίκτυο, ρωτήστε για το τι προσφέρουν.
Μπάνιο. Παντού, στον Εμπορειό (μέσα στο Φρυ), στην Αμμούα (καντίνα με γευστικούς μεζέδες και υπέροχο ηλιοβασίλεμα) και τον Αντιπέρατο, στο Αυλάκι και την Χοχλακιά, και οπωσδήποτε στο Λιβυκό, στην άλλη πλευρά της Κάσου, στην παραλία Χέλατρος, όπου τα νερά είναι καταπράσινα, πλούσια σε ψάρι για τους ψαροτουφεκάδες και η καντίνα προσφέρει καφέ, αναψυκτικά και ωραία πιάτα.
Μίνι κρουαζιέρα. Να επισκεφτείτε το νησάκι Αρμάθια –μια από τις ωραιότερες παραλίες της Μεσογείου – με τo υπερσύγχρονο σκάφος «Kassos Princess», που κάνει συχνά δρομολόγια.
Φαγητό. Όλοι όσοι δοκίμασαν τα κασιώτικα πιάτα, έχουν να το λένε. Τα μοναδικά ντολμαδάκια (ντουρμάες τους λέμε εμείς), οι μακαρούνες με τη σιτάκα (γαλακτοκομικό προϊόν), το πιλάφι, φρέσκα ψάρια από τις καθαρές θάλασσες μας (δοκιμάστε σκάρο πλακί και θα καταλάβετε), ψητά σε παραδοσιακό φούρνο κι άλλα πολλά σας περιμένουν. Γουστόζικα εστιατόρια και ταβερνάκια με υπέροχη θέα σερβίρουν πολλά και διαφορετικά πιάτα, από παραδοσιακές γεύσεις μέχρι πίτσα και σούσι. Στο νησί λειτουργούν, στα τρία μεγάλα χωριά, (Αγία Μαρίνα, Φρυ και Αρβανιτοχώρι), πάνω από δέκα εστιατόρια. Σε όλα θα ευχαριστηθείτε. Τα περισσότερα σερβίρουν και κασιώτικα φαγητά.
Αξιοθέατα. Να επισκεφτείτε το Λαογραφικό και το Ναυτικό Μουσείο, στο λιμάνι, το δεύτερο φιλοξενεί μια από τις καλύτερες ιδιωτικές συλλογές που υπάρχουν, χάρη στον καπετάνιο Αντ. Χατζηπέτρο. Στην Κάσο, θα περάσετε όμορφα έτσι κι αλλιώς, αλλά αν θέλετε να ανακαλύψετε τοπία και μέρη που θα σας ενθουσιάσουν, οι Περιπατητές Κάσου θα σας περιμένουν για να κάνετε διαδρομές σε μονοπάτια που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για πεζοπορία και ποδήλατα. Αν σας ενδιαφέρει ο Θρησκευτικός Τουρισμός, εκκλησίες και μοναστήρια (ακόμα και μέσα σε σπηλιές!) θα σας συγκινήσουν, ενώ μια επίσκεψη στην Ελληνοκαμάρα, ένα σπήλαιο από την αρχαιότητα, θα σας εντυπωσιάσει.
Η ιστορία. Εφέτος, με τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε τα συγκλονιστικά στοιχεία που δεν διδάσκονται στα σχολεία. Η περηφάνια μας για όσα προσφέραμε το ‘21 είναι μεγάλη. Επαναστατήσαμε, προσφέραμε στον αγώνα τα καράβια μας, και για τρία χρόνια σκορπίζαμε τον τρόμο στον τουρκοαιγυπτιακό στόλο μέχρι το νησί να καεί αβοήθητο το ‘24. Ως συγγραφέας, θέλησα κι εγώ να βάλω το «λιθαράκι» μου στην προβολή του νησιού μου με το μυθιστόρημα «Το Ρίφι» (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα) και το θεατρικό έργο «Κασιώτες Καπεταναίοι- Οι μεγάλοι άγνωστοι του ‘21», (εκδόσεις Ελληνοεκδοτική), που παρουσιάστηκε και θα παρουσιαστεί, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.
Η μουσική. Έχουν καταγραφεί 72 πρωτότυποι σκοποί, πολλά νέα παιδιά έχουν μάθει παραδοσιακά όργανα, ξεχωριστοί μουσικοί με τη λύρα, το λαούτο και το βιολί, είναι βέβαιο ότι θα σας καλέσουν στη συντροφιά τους σ’ ένα από τα πολλά αυτοσχέδια γλέντια που γίνονται τα βράδια. Έτσι θα μάθετε την κασιώτικη σούστα και θα χορέψετε μαζί μας.
Συγκοινωνία. Προσοχή για τον τρόπο που θα επιλέξετε για να έρθετε: Αν ταξιδέψετε με καράβι υπάρχουν δύο δρομολόγια από Πειραιά, που κάνει τη Δευτέρα 12 ώρες και την Τετάρτη και την Παρασκευή 16, δύο από Κρήτη (Σητεία 2,5 ώρες, Ηράκλειο 6) και τρία από τη Ρόδο (6 ώρες) και σχεδόν καθημερινή σύνδεση με Κάρπαθο (μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά). Όσο για το αεροπλάνο, που, έτσι κι αλλιώς, είναι ακριβό στην υψηλή, τουριστικά, περίοδο, κλείστε εγκαίρως ή αναζητήστε κάτι έξυπνο, όπως μέσω Καρπάθου ή Σητείας και μετά με το πλοίο ή το καραβάκι σαλπάρετε για το πιο ενδιαφέρον νησί Αιγαίου, Κρητικού, Καρπάθιου, Λιβυκού και Αιγυπτιακού Πελάγους. Ναι, η Κάσος έχει αυτή τη μοναδικότητα, να βρέχεται από πέντε πελάγη.
Ξενοδοχεία. Πολλά και όμορφα ξενοδοχεία σας περιμένουν σε όλα τα χωριά, με χαμογελαστούς ανθρώπους και προσιτές τιμές. Άλλα παραδοσιακά, άλλα μοντέρνα, όλα φιλόξενα.
Πέντε πελάγη. Μέσα σε λίγη ώρα μπορείτε να βρεθείτε κοντά σε πέντε πελάγη που βρέχουν την άμμο και τα βράχια του νησιού μας. Αιγαίο, Κρητικό, Καρπάθιο, Λιβυκό και Αιγυπτιακό χαρίζουν στο νησί μια μοναδική πρωτοτυπία.
…και τα απαραίτητα. Θέλετε να νοικιάσετε αυτοκίνητο ή μηχανάκι; Να πάρετε ένα δώρο από τα καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης; Να αγοράσετε παραδοσιακά προϊόντα, τυρί, ντολμαδάκια, σιτάκα, μέλι, λάδι κι ο, τι άλλο θέλετε; Μην ανησυχείτε, τα προσφέρουμε.
…και μια συμβουλή. Για την επίσκεψή σας στην Κάσο προτιμήστε τα χρονικά διαστήματα έως 15 Ιουλίου και μετά τις 25 Αυγούστου, όταν το νησί έχει λιγότερο κόσμο.
Υ.Γ. Έχουμε άλλους …100 λόγους για να σας πείσουμε να επισκεφτείτε την Κάσο, αλλά προτιμούμε να σας κάνουμε ευχάριστες εκπλήξεις.
*Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης γεννήθηκε στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου από Κασιώτες γονείς και από τα 8 έως τα 16 του έζησε στο νησί. Έχει αναπαλαιώσει τον παλιό στάβλο της οικογένειας και περνάει πολλούς μήνες στην Κάσο. Έχει γράψει πέντε μυθιστορήματα, μια συλλογή διηγημάτων και πολλά θεατρικά έργα που έχουν παιχτεί σ’ όλη την Ελλάδα και πρόσφατα στο Λονδίνο, στο Φεστιβάλ της Οξφόρδης.
Διαβάστε ακόμα:
«Αίσθηση απόλυτης ελευθερίας»: Τα Κουφονήσια της δημοσιογράφου, Άννας Ζηρδέλη
Η Αμοργός της ηθοποιού, Φωτεινής Παπαδόδημα
«Είναι οι ρίζες και το λιμάνι μου»: Η Κέρκυρα της δημοσιογράφου, Ευλαμπίας Ρέβη