Πόση άραγε είναι η απόσταση από τις πολυδιάστατες εταιρικές παρουσιάσεις, τους προϋπολογισμούς και την τοποθέτηση των brand στην αγορά, στις δίχρωμες ξύλινες κυψέλες που είναι τοποθετημένες στις παρυφές της Οίτης, τη μάσκα μελισσοκομίας και τα καπνιστήρια;
Ο Σταύρος Βούλγαρης μπορεί με ευκολία να λογαριάσει τα χιλιόμετρα καθώς αυτή τη διαδρομή τη γνωρίζει σαν την παλάμη του. Το 2013 ζούσε ήδη στην Αθήνα για περίπου 14 χρόνια. Αρχικά ξεκίνησε ως φοιτητής στο Αμερικανικό Κολέγιος Ελλαδας, το Deree College με κατεύθυνση τη Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών και στη συνέχεια ως εργαζόμενος σε γνωστή πολυεθνική εταιρία. Τότε άρχισε να ωριμάζει μέσα του η ιδέα της αλλαγής. «Το περιβάλλον εργασίας άρχισε να γίνεται ιδιαιτέρως απαιτητικό, η επαγγελματική ευημερία μετατράπηκε σε ανασφάλεια και η συσσωρευμένη πίεση άρχισε να με επηρεάζει ψυχοσωματικά. Μετά από ένα χρόνο σκέψης και αφού παρακολούθησα το πρώτο μου σεμινάριο μελισσοκομίας εδραιώθηκε η απόφασή μου για στροφή 180 μοιρών σε αλλαγή καριέρας και αλλαγή τόπου διαμονής. Σκοπός μου και ελπίδα μου ήταν να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής μου και να αποφευχθεί η τελμάτωση. Φίλους ή συγγενείς στο επάγγελμα δεν είχα, σχεδόν ούτε μέλι δεν έτρωγα και έτσι ξεκίνησα πέρα από το σεμινάριο να διαβάζω οτιδήποτε έπεφτε στα χέρια μου και μπορούσε να φανεί χρήσιμο» μου εξηγεί καθώς δέχεται τις ερωτήσεις μου για το πώς ξεκίνησε και αν είχε παππού μελισσοκόμο».
Πόσο δύσκολη ή εύκολη ήταν η προσαρμογή από τον κόσμο του -κομ ιλ φο- μαρκετινγκ σε αυτόν της άμεσης και raw επαφής με τη φύση;
Η μετάβαση από το κλιματιζόμενο γραφείο και την γραβάτα, στο βουνό με έκανε να καταλάβω από την αρχή την δυσκολία του εγχειρήματός μου. Ξαφνικά έπρεπε να διαχειριστώ έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών και γνώσεων που μέχρι τότε δεν κατείχα και επιπλέον απέκτησα το άγχος της συντήρησης των πρώτων μελισσών μου. Όταν όμως κάποιος γνωρίζει τις μέλισσες αρχίζει να τις αγαπά και να θέλει να τις μάθει καλύτερα. Παράλληλα η εμπλοκή με τις μέλισσες κινητοποίησε το ενδιαφέρον μου και για άλλες αγροτικές εργασίες. Έτσι μετά από 3 χρόνια παράλληλα με τις μέλισσες καταπιάστηκα και με την δενδροκομία. Συγκεκριμένα καλλιέργησα καρυδιές, φουντουκιές και αμυγδαλιές. Πάλι λοιπόν βρέθηκα να πηγαίνω σε άλλες πόλεις της Ελλάδος και να παρακολουθώ σεμινάρια καλλιέργειας και ημερίδες. Άκουγα γεωπόνους και καθηγητές, κρατούσα σημειώσεις και να απορροφούσα κάθε πληροφορία. Να σημειώσω ότι ούτε κτήματα διέθετε η οικογένειά μου και πήρα ένα επιπλέον ρίσκο του να αγοράσω γη.
Τι σου έμαθαν οι μέλισσες;
Οι μέλισσες είναι εκπληκτικά έντομα. Είναι πολύ εργατικές και αυτό μου το έχουν μεταδώσει. Η οικολογία πλέον είναι κάτι που με ενδιαφέρει όπως φυσικά και η προστασία τους από τους κινδύνους που διατρέχουν. Η δενδροκομία από την άλλη με έχει κάνει πιο υπομονετικό και έχω αντιληφθεί από τα δέντρα αλλά και τις μέλισσες ότι αν τα φροντίζεις τότε και αυτά στο ανταποδίδουν με τους καρπούς τους.
Αν είχες την ευκαιρία να ξεκινήσεις από την αρχή, τι θα επέλεγες;
Αν είχα την ευκαιρία να ξεκινήσω από την αρχή σίγουρα θα στρεφόμουν νωρίτερα σε αυτό που κάνω τώρα και θα προσπαθούσα να παρακολουθήσω μία γεωπονική σχολή. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχω σκεφτεί ποτέ ξανά πως θα ήταν τα πράγματα αν δεν είχα φύγει τότε από την Αθήνα.
Με την ευκαιρία της ερώτησής σου για την «αρχή» θυμήθηκα ένα περιστατικό που βίωσα στην «αρχή» της διαδρομής μου ως μελισσοκόμος. Ξεκίνησα πραγματικά με δύο κυψέλες και σιγά σιγά τις πολλαπλασίαζα με τη φυσική μέθοδο που χρησιμοποιούμε εμείς οι μελισσοκόμοι. Όταν είχα φτάσει τον στόλο μου στις 30 διώροφες κυψέλες, το 2014, συνέβη κάτι τρομερό, κάτι για το οποίο τρέμουμε όλοι οι μελισσοκόμοι. Βίωσα την απόλυτη καταστροφή γιατί κάποιος μανιακός-τρελός έβαλε μια νύχτα φωτιά σε όλες μου τις κυψέλες, τις οποίες είχα εκείνη την περίοδο στην Παύλιανη. Είχε ξανασυμβεί κάτι αντίστοιχο και σε άλλους συναδέλφους εκείνη τη περίοδο, είχε πάρει διαστάσεις σοβαρές, είχε ξεκινήσει έρευνες η αστυνομία. Δε μπορείς να λάβεις προστατευτικά μέτρα όμως, γιατί η περιουσία σου βρίσκεται στη φύση, στα δάση. Το πλήγμα ήταν τεράστιο και η οικονομική καταστροφή μεγάλη, παρόλα αυτά δεν το έβαλα κάτω. Η οικογένεια των μελισσοκόμων με βοήθησε χωρίς να το ζητήσω. Οικειοθελώς κάποιοι συνάδελφοι που ούτε καν τους γνώριζα, μου χάρισαν γύρω στα 20 μελίσσια και έτσι ξεκίνησα για δεύτερη φορά από την αρχή. Η θέλησή μου για αλλαγή στη ζωή μου και στην καριέρα μου δε με άφησε να λυγίσω ή να τα παρατήσω.
Μίλησε μας για το Ηδύπλους. Γιατί επέλεξες αυτό το όνομα και τι κάνει το μέλι σου ξεχωριστό;
Ο «Ηδύπλους» είναι προϊόν λεξιπλασίας. «Ηδύς» και «Πλους» δηλαδή, και περιγράφει την γλυκιά διαδρομή που ακολουθεί η μέλισσα φέρνοντας το νέκταρ αλλά και κατ’ επέκταση το γλυκό ταξίδι που κάνουμε εμείς γευόμενοι το μέλι. Η δική μου προσπάθεια ήταν να δημιουργήσω ένα προϊόν το οποίο να είναι αντάξιο της εμφάνισής του. Απευθύνθηκα σε γραφίστα οπτικής επικοινωνίας και προσπαθήσαμε να δώσουμε μια υπεραξία στο μέλι. Από πλευράς παραγωγής η αρχή μας σαν brand είναι να είμαστε το λιγότερο δυνατόν παρεμβατικοί στο έργο της μέλισσας. Μέλημά μας είναι οι συνεχείς μετακινήσεις των κυψελών προς αναζήτηση μελιτοφόρων τοποθεσιών για να μπορεί η μέλισσα να καλύπτει την διατροφή της από την ίδια την φύση ώστε να δημιουργείται απόθεμα κάποια στιγμή και για εμάς. Αυτό αποδεικνύεται από την ποικιλία σε διαφορετικές γεύσεις μελιού που διαθέτω στο κοινό. Συνήθως είναι 6 διαφορετικά είδη ανά έτος. Στις καλλιέργειες ακολουθούμε ορθολογικό πρόγραμμα λίπανσης και φυτοπροστασίας με ιδιαίτερη έμφαση στην αειφορία του εδάφους και τον μέγιστο εμπλουτισμό με λιπάσματα οργανικής σύστασης.
Τι άλλα προϊόντα φτιάχνετε πέραν του μελιού;
Εκτός από το μέλι συλλέγουμε γύρη, βασιλικό πολτό, βάμμα πρόπολης και παρασκευάζουμε διάφορα είδη κηραλοιφών. Στον οπωρώνα μας ξεκίνησε η παραγωγή καρυδιών τα οποία συλλέγονται και τυποποιούνται σε καρυδόψιχα. Υπάρχουν αρκετές ιδέες για νέα προϊόντα οι οποίες στο κοντινό μέλλον θα πραγματοποιηθούν γιατί πιστεύουμε στις εναλλακτικές μορφές αυτών πέρα από τις συνηθισμένες.
Θέλεις να μας περιγράψεις μια τυπική σου ημέρα;
Πέρα από τις μέρες που πρέπει να επιθεωρώ και να φροντίζω τις μέλισσες και τα δέντρα μου, όλες τις υπόλοιπες τα σκέπτομαι. Χρειάζεται συνεχής προγραμματισμός, λύσεις σε προβλήματα, εύρεση εναλλακτικών, προώθηση των προϊόντων και γενικά η ύπαρξη μίας δεύτερης φύσης η οποία είναι «πράσινη». Είμαστε μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση και προσπαθούμε να τα καταφέρνουμε όλα μόνοι μας. Οι γονείς μου είναι ενεργά δίπλα μου, είναι στο δάσος μαζί μου, στη φροντίδα των μελισσών μου και των δέντρων μου. Τα τελευταία χρόνια που τα προϊόντα μας έχουν αγαπηθεί τόσο πολύ, η αδερφή μου έχει αναλάβει την επικοινωνία με τα καταστήματα που συνεργαζόμαστε στη Λαμία, στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα καθώς και τα e-shop που διαθέτουν τα αγαθά μας. Ασχολείται και με τις αποστολές κατευθείαν στο χώρο του πελάτη. Εμένα με διακρίνει ο ρομαντισμός, αφιερώνω την ενέργειά μου στις μέλισσές μου και στα δέντρα μου. Η Θώμη έχει αναλάβει το επικοινωνιακό/προωθητικό κομμάτι. Έκαστος στο είδος του. Σίγουρα ανυπομονώ να μεγαλώσει ο γιος μου ο Κωνσταντίνος να τον παίρνω μαζί μου στη φύση, να δει από κοντά αυτά τα μικρά θαύματα της φύσης που ζω καθημερινά.
Γιατί πρέπει το μέλι που αγοράζουμε να είναι τυποποιημένο και πιστοποιημένο;
Το μέλι αποτελεί τρόφιμο οπότε όσο περισσότερο ελέγχεται τόσο καλύτερα. Είναι σημαντικό να διαβάζουμε στην ετικέτα όπου αναγράφεται το πού συλλέχτηκε το μέλι, τι είδος είναι και φυσικά τα στοιχεία του παραγωγού. Επιλέγουμε ελληνικό μέλι για τα ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά του.
Αν μια μέλισσα μπορούσε να μας μιλήσει τι πιστεύεις ότι θα μας έλεγε;
Αν μπορούσε να μας μιλήσει η μέλισσα θα μας έλεγε σίγουρα ό,τι προσπαθεί να μας πει και η φύση τόσο καιρό. Να ζούμε με πράσινη συνείδηση, να σεβόμαστε το περιβάλλον και πάντα να επιστρέφουμε κάτι από αυτό που παίρνουμε από την φύση πίσω σε μορφή που θα της κάνει καλό.