Δεν βρίσκεστε στον Άρη. Είστε στους ολοπόρφυρους λόφους του Κοκκινοπηλού.

17

Στον δήμο Ζηρού της Πρέβεζας, λίγο έξω από τη Φιλιππιάδα και πολύ κοντά στη λίμνη Ζηρού, το τοπίο μοιάζει απόκοσμο κι εντυπωσιάζει. Προϊόν του χρόνου και των γεωλογικών ζυμώσεων, μια κηλίδα από κατακόκκινους λόφους σημαδεύει το γύρω καταπράσινο τοπίο. Εκτός από μοναδικής ομορφιάς, είναι και επιστημονικής και αρχαιολογικής αξίας.

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως αυτό το μέρος βρίσκεται μόλις 100 μέτρα από την Εθνική Οδό.

Οι λόφοι έχουν ύψος 100 με 150 μέτρα. Ανάμεσά τους έχουν σχηματιστεί φιδογυριστές χαράδρες από τη βροχή, τους ανέμους και τη θερμοκρασία. Αυτή η εναλλαγή κάνει το μέρος προορισμό για φυσιολάτρες και πεζοπόρους, αλλά και σκηνικό για γυρίσματα και φωτογραφήσεις. Ο ήλιος έχει τη δική του επίδραση στον τόπο, που καταλαμβάνει περίπου 600 στρέμματα και του οποίου οι μικρές πλαγιές παίρνουν όλες τις αποχρώσεις του κόκκινου ανάλογα με την ώρα και το φως.

Πρόκειται για ένα καρστικό βύθισμα, ένα φαινόμενο που έχει ηλικία και μάλιστα μεγάλη. Εκτιμάται πως ο σχηματισμός του χρονολογείται πίσω στην προϊστορική περίοδο. Το έντονο χρώμα του οφείλεται στους ερυθρούς αργίλους και στα οξείδια του σιδήρου, ενώ τα καιρικά φαινόμενα διάβρωσης διαμόρφωσαν τους μοναδικούς σχηματισμούς του.

Δικαιολογημένα, ο Κοκκινοπηλός χαρακτηρίστηκε μνημείο της φύσης και γεώτοπος μεγάλης γεωλογικής αξίας από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, έπειτα από γεωλογικές έρευνες που πραγματοποίησε το ίδιο το ΙΓΜΕ αλλά και ανεξάρτητοι μελετητές.

Την περιοχή εντόπισε ο Βρετανός αρχαιολόγος Έρικ Χιγκς το 1962. Στην ανασκαφή, που διενεργήθηκε στη θέση Ασπροχάλικο, συμμετείχαν Βρετανοί αλλά και ο Έλληνας καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αρχαιολόγος Σωτήριος Δάκαρης. Άλλες ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν από Αμερικανούς τη δεκαετία του 1990.

Πολλά ευρήματα χρονολογούνται από την Παλαιολιθική Εποχή, βρέθηκαν όμως και εργαλεία από την Εποχή του Χαλκού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένας λίθινος αμφίπλευρος πέλεκυς ηλικίας 250.000 ετών. Αυτό και άλλα αντικείμενα, τα οποία καταδεικνύουν την παρουσία πρωτόγονων ανθρώπων στον Κοκκινοπηλό, εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Ιωαννίνων.

Από εκεί διέρχεται και το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, ένα αξιοθαύμαστο έργο αρχαίας τεχνολογίας. Πρόκειται για μια τεράστια κατασκευή που μετρά 50χλμ μήκος και υδροδότησε την Νικόπολη, που οικοδομήθηκε περίπου το 30πΧ και η οποία κατέγραψε τουλάχιστον 50 χρόνια ζωής και πληθυσμό 150.000 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων.

Σήμερα ο Κοκκινοπηλός είναι και ταξιδιωτικός προορισμός. Ιδανικές εποχές για να τον επισκεφθείτε είναι η άνοιξη και το καλοκαίρι, οπότε ο ήλιος είναι δυνατός και δίνει στους λόφους ένα ολοζώντανο χρώμα. Η πρόσβαση δεν είναι πολύ εύκολες, οι διαδρομές όμως είναι βατές. Μπορείτε να φτάσετε από δύο σημεία: είτε από το χωριό Άγιος Γεώργιος περπατώντας περίπου 500 μέτρα δυτικά, είτε από τη Λίμνη Ζηρού προς Ριζοβούνι και Στεφάνη. Η δεύτερη εναλλακτική είναι πιο απαιτητική, καθώς ο δρόμος από άσφαλτο κάπου γίνεται δασικός και στο τέλος χρειάζεται περπάτημα περίπου ενός χιλιομέτρου.