Δεν χρειάζεται απαραίτητα να οδηγήσετε ώρες και ώρες για να φθάσετε σε κάποιο βουνό της Αττικής για να χαρείτε φύση και διαδρομές. Αρκεί να κοιτάξετε τις γύρω κορυφές και να αποφασίσετε ποια θέλετε να κατακτήσετε. Στα βουνά της Αττικής θα βρείτε μονοπάτια δύσκολα και εύκολα, όμορφη φύση, μοναδική θέα στη θάλασσα, σπηλιές και φαράγγια για εξερεύνηση, ξωκλήσια, πηγές, μοναστήρια, αρχαία ερείπια, σημεία που τα συνοδεύουν μύθοι και θρύλοι αλλά και ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

18

Πάρνηθα

Κρατά τα σκήπτρα ως το πιο ψηλό βουνό της Αττικής με την Καραβόλα, την κορυφή της, να αγγίζει τα 1.413 μέτρα υψόμετρο και έχει απίθανη φύση που αυτή την εποχή είναι πραγματικά μαγευτική. Καμπανούλες, κρόκοι, άγριες ορχιδέες, τουλίπες, μαργαρίτες, χαμομήλια, κεφαληνιακή και χαλέπια πεύκη, έλατα στα πιο ψηλά, κουτσουπιές, καρυδιές, σχίνα, κουμαριές, γκορτσιές, χαρουπιές και η λίστα είναι ατελείωτη. Βέβαια πριν από τις καταστροφικές φωτιές του 2007 και του 2021 το βουνό ήταν ακόμα πιο όμορφο και τα μονοπάτια του πιο παραμυθένια. Ωστόσο, υπάρχουν ευτυχώς ακόμα διαδρομές που περνούν από πανέμορφα τοπία τα οποία θα πρέπει να προφυλάξουμε με τη ζωή μας.

Η πιο γνωστή ίσως διαδρομή στην Πάρνηθα είναι αυτή προς το καταφύγιο Μπάφι, από τους Θρακομακεδόνες, που περνά από την θρυλική χαράδρα της Χούνης αλλά και από ένα πανέμορφο ελατόδασος. Δημοφιλής διαδρομή και αυτή προς τη θέση Μόλα και το εκκλησάκι του Αγίου Πέτρου με σημείο εκκίνησης το καταφύγιο Μπάφι. Το πυκνό ελατόδασος σας δημιουργεί μια αναζωογονητική διάθεση ενώ η θέα από διάφορα σημεία είναι απίθανη. Μπορείτε όμως να κατευθυνθείτε από την άλλη πλευρά, προς τα ανατολικά και βόρεια του βουνού για να δείτε απέναντι τη Δίρφυ και τα βουνά της Βοιωτίας.

Από την πίσω πλευρά, έξω από τον Αυλώνα ξεκινά μια διαδρομή που είναι μονοπάτι σε συνδυασμό με δασικούς δρόμους η οποία βγάζει στο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας στο Βράχο. Εδώ, να σημειώσουμε πως στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας φιλοξενούνται ελάφια, τσακάλια, αλεπούδες, λαγοί, νυφίτσες, ασβοί και κουνάβια, σκιουράκια και νυχτερίδες για αυτό είμαστε προσεκτικοί στο πως κινούμαστε μέσα στο σπίτι τους. Μπορείτε φυσικά να κάνετε μια ολοκληρωμένη εξόρμηση και να μείνετε σε ένα από τα καταφύγια του βουνού.

Πεντέλη

Το Πεντελικό όρος ή Βριλησσός όπως λεγόταν παλιότερα, δηλαδή «Ισχυρός Λίθος», είναι το δεύτερο ψηλότερο όρος της Αττικής, με υψόμετρο 1.109 μέτρα. Είναι γνωστό για το εξαιρετικής ποιότητας μάρμαρο από το οποίο χτίστηκε ο Παρθενώνας αλλά και άλλα διάσημα κτίρια της Αθήνας. Δυστυχώς, το βουνό έχει καεί από το 1981 μέχρι τώρα πάνω από 10 φορές. Με πιο καταστροφικές φωτιές αυτή του 1995 που κατέστρεψε 100.000 στρέμματα δάσους, του 1998 που αφάνισε 75.000 στρέμματα στη δυτική πλευρά, του 2007 που έκαψε σπίτια και δάση από την Πολιτεία μέχρι το Ντράφι και φυσικά αυτή του 2018. Αποτέλεσμα είναι το βουνό να έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος του δάσους του. Μόνο ένα μικρό μέρος του εξακολουθεί και έχει δέντρα και το υπόλοιπο βουνό ανά σημεία έχει αναπτύξει κάποια χαμηλή βλάστηση κυρίως με θάμνους μικρούς και μεγαλύτερους.

Στις διαδρομές σας θα συναντήσετε σκίνα και κουμαριές, πεύκα, πλατάνια, λεύκες, βελανιδιές, αγριοκυπαρίσσια, αγριελιές, μυρτιές, πικροδάφνες, ρείκια ενώ έχουν παρατηρηθεί πολλά είδη πουλιών όπως σπίνοι, παπαδίτσες, κοκκινολαίμηδες, γαλαζοκότσιφες, καρδερίνες, πέρδικες κ.ά. Φυσικά δεν λείπουν και τα τετράποδα όπως οι αλεπούδες, τα πετροκούναβα, οι νυφίτσες, οι λαγοί και οι σκαντζόχοιροι, ενώ στα σπήλαια ζούνε και πολλές νυχτερίδες. Ανάλογα με την εποχή θα δείτε κρόκους, ορχιδέες, καμπανούλες, ίριδες, ανεμώνες, χαμομήλια, κυκλάμινα κ.ά.

Παρά το γεγονός ότι τίποτα σχεδόν δεν θυμίζει το βουνό στην προ πυρκαγιών εποχή, ωστόσο έχει ακόμα και έτσι να δώσει υπέροχες διαδρομές με θέα σχεδόν όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής. Πιο γνωστή και αρκετά βατή διαδρομή είναι αυτή που ξεκινά από την πλατεία της παλιάς Πεντέλης και ανεβαίνει στα αρχαία λατομεία μαρμάρου και στην Σπηλιά του Νταβέλη, περνά το μικρό ρέμα και ανηφορίζει σε μονοπάτι που από ένα σημείο και μετά είναι γεμάτο κομμάτια μάρμαρου, αυτό δυσκολεύει κάπως την ανάβαση αλλά και οι αρχάριοι το καταφέρνουν.

Το μικρό τμήμα πριν τη Σπηλιά που είναι στρωμένο με πέτρες, είναι τμήμα της αρχαίας οδού Λιθαγωγίας μέσω της οποίας μετάφεραν τα μάρμαρα στην ακρόπολη για τον Παρθενώνα τον 5ο αιώνα π.Χ. και από εκεί μπορείτε να πάτε λίγο πιο ψηλά φθάνοντας στο εκκλησάκι του Άγιου Ιωάννη των Λατόμων που χαρίζει μοναδική θέα. Μία ακόμα όμορφη, κυκλική πεζοπορία είναι ο Γύρος του Αγίου Παντελεήμονα. Ξεκινά κοντά στην είσοδο του ομώνυμου μοναστηριού, ανεβαίνει στο μικρό εκκλησάκι πιο πάνω και μετά κατηφορίζει πάλι προς τον Άγιο Παντελεήμονα, καλύπτοντας μια διαδρομή περίπου 6 χιλιομέτρων. Το βουνό έχει γενικά πολλά μονοπάτια και δασικούς δρόμους που μπορείτε να περπατήσετε. Πολλοί, ντόπιοι κυρίως, κάνουν εδώ την Κυριακάτικη γυμναστική τους τρέχοντας παρέα με τα σκυλιά τους.

Υμηττός

Είναι το πιο κοντινό βουνό για πεζοπορία στην Αθήνα καθώς βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό. Συνορεύει με πολλούς δήμους και είναι γεμάτο από υπέροχα μονοπάτια για κάθε επίπεδο. Έχει σημεία με χαμηλή θαμνώδη βλάστηση με σχίνα, κουμαριές και θυμάρια που ανάμεσά τους ξεπροβάλλουν χαμομήλια, κρόκοι και ορχιδέες, έχει σημεία με πυκνό δάσος, έχει σπηλιές και δρακόσπιτα και φυσικά έχει υπέροχη θέα. Δεν έχει γλιτώσει ούτε αυτό από τις φωτιές όμως εξακολουθεί και διατηρεί μεγάλο μέρος της γοητείας του. Ο Υμηττός διαθέτει περίπου 700 είδη φυτών που τώρα την άνοιξη κάνουν το βουνό να μοσχοβολά ενώ του χαρίζουν υπέροχα χρώματα μωβ, λευκά, ροζ, κίτρινα, φούξια και γαλαζωπά.

Μπορείτε να περπατήσετε από το μονοπάτι που ξεκινά από το Αισθητικό Δάσος της Καισαριανής και φθάνει στην Παιανία που είναι από τις πιο δημοφιλείς διαδρομές ή από το αναψυκτήριο της Καλοπούλας προς το λόφο των Ταξιαρχών με τον Καθολικό Ναό του Αγίου Μάρκου ή αλλιώς το Φραγκομονάστηρο σε μια διαδρομή μέσα σε πευκοδάσος που καταλήγει σε σημείο με όμορφη θέα. Μπορείτε όμως να ανεβείτε και πιο ψηλά, από τη Σφηττία οδό στο Κορωπί προς το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, όπου θα δείτε και τα ερείπια από το Ιερό του Ομβρίου Διός και του Προοψίου Απόλλωνος και από εκεί θα συνεχίσετε μέχρι τη θέση Σταυρός. Όμορφη και η διαδρομή από την Καλοπούλα προς τον Βυζαντινό Πύργο της Ανθούσας αλλά και η κυκλική διαδρομή που ξεκινά και καταλήγει στο μοναστήρι του Άη Γιάννη του Κυνηγού. Ο Υμηττός έχει άπειρα μονοπάτια και κρύβει πολλά ενδιαφέροντα σημεία που δεν το βάζει ο νους σας κοιτάζοντας το βουνό από μακριά.

Αιγάλεω

Στη δυτική πλευρά της Αττικής τώρα υψώνεται το όρος Αιγάλεω που αγγίζει τα 468 μέτρα υψόμετρο. Φιλοξενεί δε και ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, τη Μονή Δαφνίου. Ενταγμένο και αυτό στον αστικό ιστό δίνει τη δυνατότητα για πεζοπορίες χωρίς την ταλαιπωρία της πολύωρης οδήγησης. Μέρος του βουνού καλύπτεται με πεύκα αλλά το μεγαλύτερο μέρος του με χαμηλότερη βλάστηση όπως σχίνα, αγριελιές, πουρνάρια και ρείκια, φιλοξενεί δε αλεπούδες, φίδια και χελώνες ενώ μπορεί να συναντήσετε και πέρδικες.

Δεν λείπουν τα σπήλαια, τα εκκλησάκια και τα σημεία με πολύ καλή θέα στη θάλασσα. Υπάρχει μια αρκετά μεγάλη κυκλική διαδρομή που ξεκινά από τη Μονή Δαφνίου φτάνει αρκετά ψηλά σε υψόμετρο και στη συνέχεια κυκλώνει το βουνό για να καταλήξει πάλι στο μοναστήρι από όπου η θέα στη θάλασσα είναι πραγματικά υπέροχη. Άλλη μια όμορφη διαδρομή είναι αυτή που ξεκινά από τη Νεάπολη Νίκαιας, περνά από τον προφήτη Ηλία και φθάνει στο Σπήλαιο Σχιστού. Μπορείτε επίσης να κάνετε και τα όμορφα μονοπάτια από τη Νεάπολη προς τα Πυροβολεία και το «Χελώνες Trail» προς το Σπήλαιο Τριών Οπών και τον Σκαραμαγκά.

Ποικίλο

Το Ποικίλο όρος βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Αιγάλεω και είναι και αυτό ένα χαμηλό βουνό με μέγιστο ύψος τα 446 μέτρα. Μέσα στα χρόνια το τοπίο του έχει αλλοιωθεί τόσο από τους οικισμούς που το περιβάλλουν όσο και από τα λατομεία που υπήρχαν παλιότερα. Είναι όμως και αυτό μια ωραία περίπτωση για πεζοπορίες στην Αθήνα. Μπορεί να στερείται πλούσιας φύσης με πυκνός δάσος όπως σχεδόν όλα τα βουνά της Αττικής, αλλά έχει τη δική του τραχιά, με άπλετη θέα, γοητεία. Το πράσινο και εδώ είναι πάνω κάτω το ίδιο, πεύκα, πουρνάρια, σχίνα, κουμαριές, αγριελιές και ανάμεσά τους μικρά χρωματιστά μοσχομυριστά λουλουδάκια. Που και που κάνουν την εμφάνισή τους αλεπούδες και λαγοί.

Από τις πιο γνωστές διαδρομές είναι το φαράγγι Ζαστάνι που όμως δεν είναι για όλους καθώς έχει κάποια δύσκολα σημεία. Πιο βατό το μονοπάτι Οδυσσέας που ξεκινά από τα Πεύκα Βέρδη και είναι κυκλικό, περνώντας από τον Θρόνο του Οδυσσέα, μια πετρόκτιστη πολυθρόνα που αγναντεύει τον Σαρωνικό. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται η σπηλιά του Κούκου ενώ πιο πάνω η κορυφή Ζαχαρίτσα.

Διαβάστε ακόμα:

Εύκολα προσβάσιμα, ιδανικά για αποδράση το Σαββατοκύριακο: 4 όμορφα μονοπάτια στην Πάρνηθα

Πάρνηθα: Ένα βουνό με μεγάλη ποικιλία θεραπευτικών βοτάνων

Για πεζοπορία και ποδήλατο στον Υμηττό, το βουνό για όλη την οικογένεια