Ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Παλιά Περίθεια της Κέρκυρας φιλοξενεί ο Guardian: ένα χωριό που ξαναζωντάνεψε χάρη στην πρωτοβουλία δύο ανθρώπων.
«Με κτίσματα που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα η Παλιά Περίθεια είναι το παλαιότερο χωριό στην Κέρκυρα. Eίναι χτισμένο σε μια πλαγιά της ψηλότερης κορυφής του νησιού, στο όρος Παντοκράτορα, για λόγους προστασίας από τις επιδρομές των πειρατών. Περιβάλλεται από πυκνά δάση. Η θέα από εκεί φτάνει μέχρι το Ιόνιο και τις ακτές της Αλβανίας. Για δεκαετίες, παρέμενε ένα «χωριό-φάντασμα». Εγκαταλείφθηκε τη δεκαετία του 1960 όταν ο τουρισμός αναπτύχθηκε στην Κέρκυρα και οι κάτοικοι του χωριού αναζήτησαν την τύχη τους στα παράλια», γράφει ο Guardian.
Ο συγγραφέας του άρθρου συναντήθηκε με τον Mark και τη Saskia Hendriksen, το ζευγάρι που βοήθησε στην αναγέννηση του χωριού. Ο Mark είναι από το Λονδίνο, η Saskia είναι Ολλανδή. Βρέθηκαν για πρώτη φορά στο χωριό το 2009 και το ερωτεύτηκαν. Είδαν τις προοπτικές του ως καταφύγιο για επισκέπτες που δεν τους ελκύουν τα πολύβουα και φανταχτερά παραλιακά θέρετρα.
Προχώρησαν στην αποκατάσταση ενός περίτεχνου συγκροτήματος ακινήτων για να δημιουργήσουν το Merchant’s House, ένα πολυτελές Bed & Breakfast με 6 σουίτες. «Θεωρήσαμε ότι αυτή η αποκατάσταση μπορεί να λειτουργήσει σαν καταλύτης» σημειώνει ο Μαρκ.
«Αν τους δείχναμε ότι εδώ υπάρχει προοπτική, ίσως αυτό δελέαζε τους παλιούς κατοίκους να γυρίσουν. Σταδιακά άρχισαν να καταφτάνουν τουρίστες, τους έλκυε η ησυχία και η γαλήνη του μέρους. Και καθώς το ενδιαφέρον στο project μεγάλωνε οι αρχικοί κάτοικοι της Παλιάς Περίθειας άρχισαν να επιστρέφουν.
«Δεν πίστευα ποτέ ότι θα γυρίσω πίσω», λέει ο Νίκος. Γεννήθηκε εκεί και θυμάται να κάνει μεγάλες διαδρομές με το μουλάρι από το χωριό στην παραλία. Τώρα έχει μία από τις πέντε ταβέρνες του χωριού. «Το πρόγραμμα αποκατάστασής έφερε ελπίδα όχι μόνο στο χωριό αλλά σε όλο το νησί», αναφέρει.
Πλέον και οι ντόπιοι αποκαθιστούν τα παλιά τους σπίτια, τους δρόμους, τις εκκλησίες. Σύμφωνα με τον Guardian, όταν ο Mark και η Saskia έφτασαν στο χωριό, μόνο το 10% των σπιτιών ήταν κατοικήσιμα. Σήμερα αυτό το ποσοστό έχει ανέλθει στο 35% και αυξάνεται, χάρη στη διαδικασία αποκατάστασης που επιβλέπεται από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο έχει χαρακτηρίσει το χωριό ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο, άρα η αποκατάσταση των σπιτιών πρέπει να τηρεί συγκεκριμένες αυστηρές προδιαγραφές, σε εξωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Οι δρόμοι πρέπει να είναι λιθόστρωτοι. Τα αυτοκίνητα απαγορεύονται εντός του χωριού. Δεν υπάρχουν πισίνες. Αυτό σημαίνει πως η Παλιά Περίθεια μοιάζει -λίγο πολύ- όπως ήταν πριν 500 χρόνια. «Είναι ένα χωριό ζωντανό απολίθωμα, αλλά αυτό που βασικά έχει σημασία είναι ότι είναι ζωντανό» γράφει o Guardian.
Στο αφιέρωμα μιλάει και ο Βασίλης, ένας από τους περίπου 20 μόνιμους κατοίκους του χωριού σήμερα. Οι γονείς του ήταν από τους τελευταίους κατοίκους της Παλιάς Περίθειας, την εγκατέλειψαν τη δεκαετία του 1960. «Μεγάλωσα με τους γονείς μου να λένε ιστορίες για τη ζωή εδώ. Υπήρχε σχολείο, καφενείο, ένας φούρνος, αγρότες, τεχνίτες».
Xάρη στο πρόγραμμα αποκατάστασης και τον τουρισμό μπόρεσε να επιστρέψει με την οικογένεια του, ανέλαβε τα μελίσσια του πατέρα του και ζει από αυτά. «Σήμαινε πολλά για μένα το να επιστρέψω εδώ, στις ρίζες μου. Αυτό που με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο είναι πως η ζωή εδώ αρέσει πολύ στα παιδιά μου. Θέλουν να μάθουν την τέχνη της μελισσοκομίας κι έτσι οι παραδόσεις του χωριού θα περάσουν στην επόμενη γενιά».
Ένα από τα πράγματα που ελκύει τους τουρίστες στην Παλιά Περίθεια είναι η δυνατότητα να γνωρίσουν «την πραγματική Κέρκυρα». Υπάρχει δυνατότητα για πεζοπορία και άλλες φυσιολατρικές και παραδοσιακές δραστηριότητες. Το χωριό έχει γίνει και ησυχαστήριο για καλλιτέχνες και συγγραφείς. «Υπάρχουν επισκέπτες που έρχονται εδώ μόνο και μόνο για να ζωγραφίζουν. Υπάρχει κάτι ιδιαίτερο εδώ, κάτι διαφορετικό», λέει ο Μαρκ.
To αφιέρωμα κλείνει με μία φράση του Βασίλη προς τον συγγραφέα του αφιερώματος, ενδεικτική του πώς αισθάνονται οι κάτοικοι του χωριού. «Είκοσι χρόνια πριν θα σου έλεγα ότι η Παλιά Περίθεια δεν έχει μέλλον. Τώρα νιώθω πως τα καλύτερα έρχονται».