Εθνικό Πάρκο χαρακτηρίζεται και επίσημα η χερσαία και υδάτινη περιοχή του Ολύμπου με διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ. H πρώτη περιοχή της χώρας η οποία χαρακτηρίστηκε «εθνικός δρυμός», το 1938, πλέον αποκτά ένα επιπλέον θεσμικό δίχτυ προστασίας. Επίσης το Προεδρικό Διάταγμα οριοθετεί και καθορίζει ζώνες προστασίας, χρήσεις γης, όρους και επιτρεπόμενες δραστηριότητες.

9

Τι προβλέπεται για επισκέπτες, ορειβάτες, κυκλοφορία οχημάτων

Στην «ζώνη Α» Προστασίας της Φύσης, θα επιτρέπεται η επιστημονική έρευνα των φυσικών οικοσυστημάτων και οι εργασίες που κρίνονται απολύτως αναγκαίες για τη διατήρηση των προστατευόμενων ειδών και οικοτόπων.

Στην «ζώνη Β», θα επιτρέπεται η διοργάνωση οικοτουριστικών δραστηριοτήτων, οργανωμένη αναρρίχηση, ορειβασία και ορειβατικό σκι, οι μαραθώνιοι και «αεροαθλήματα χωρίς κινητήρα ή μηχανικά μέρη», όπως το αλεξίπτωτο βουνού και το αιωρόπτερο.

Δεν επιτρέπεται πλέον ο «αθλητισμός με τροχοφόρα» και όσες δραστηριότητες θα μπορούσαν να ενοχλήσουν ή να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, όπως το σκι από ελικόπτερο. 

Παράλληλα, επιτρέπεται η εγκατάσταση παρατηρητηρίων, πινακίδων και επιστημονικού εξοπλισμού, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία υποδομών ξεκούρασης των επισκεπτών, όπως ξύλινα και πέτρινα καθίσματα, στέγαστρα και βρύσες, από φυσικά υλικά που συνάδουν με το φυσικό περιβάλλον. Τα μεγαλύτερα ορειβατικά καταφύγια θα συντηρηθούν ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία τους.

Πότε επιτρέπεται η κίνηση τροχοφόρων εκτός οδικού δικτύου

 Στη ζώνη Β επιτρέπεται η κυκλοφορία και στάθμευση τροχοφόρων μόνο στις υφιστάμενες οδούς προσπέλασης συμπεριλαμβανομένων των δασικών δρόμων. Είναι δυνατή η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και ατόμων, σε τμήματα του οδικού δικτύου για λόγους προστασίας της άγριας πανίδας, της αυτοφυούς χλωρίδας και των βιοτόπων τους, τη διευκόλυνση της φύλαξης της περιοχής (τοποθέτηση μπαρών, πινακίδων κ.ά.) και για λόγους πυροπροστασίας ή προστασίας από φυσικές καταστροφές. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας ρυθμίζεται με απόφαση του Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μετά από εισήγηση των οικείων δασικών υπηρεσιών και κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης του Φορέα Διαχείρισης, στην οποία θα καθορίζονται ο χρόνος και ο χώρος της απαγόρευσης, οι τυχόν εξαιρέσεις, καθώς και όλα τα τεχνικά έργα και μέσα που απαιτούνται για την υλοποίησή της. Η κίνηση τροχοφόρων εκτός του υφιστάμενου οδικού δικτύου επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (π.χ. πυρκαγιά, μεταφορά τραυματιών ή ασθενών) και για τις ανάγκες φύλαξης της περιοχής.

Έξω από τις ζώνες Α’ και Β’ του Εθνικού Πάρκου θα επιτρέπεται η μελισσοκομία, η ελεύθερη βόσκηση, η βιολογική γεωργία και η δενδροκομική δραστηριότητα (στις νόμιμα καλλιεργούμενες εκτάσεις), η υλοτομία και η συλλογή βοτάνων από δημόσια και μη δάση και δασικές εκτάσεις. Σε αυτή τη ζώνη προβλέπεται ακόμα η πώληση τοπικών προϊόντων σε συγκεκριμένους υπαίθριους ή και στεγασμένους χώρους και η θήρα, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και περιορισμούς. 

Σε όλη την έκταση του πάρκου δεν θα επιτρέπεται η εισαγωγή ξενικών ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας, η αλλοίωση των γεωλογικών σχηματισμών, η εκχέρσωση δασικής βλάστησης, η σύλληψη ή θανάτωση από πρόθεση καθώς επίσης και η αιχμαλωσία ειδών της άγριας πανίδας, η συλλογή, κοπή, εκρίζωση, κατοχή, μεταφορά φυτών, η χρήση φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων κλπ.

Επίσης, στον Όλυμπο δεν θα επιτρέπεται η υπαίθρια διανυκτέρευση των επισκεπτών και η ελεύθερη κατασκήνωση, ούτε η αλιεία και η κίνηση των επισκεπτών κατά μήκος και εντός της κοίτης των ρεμάτων συνεχούς ροής, εκτός αν το Σχέδιο Διαχείρισης που θα γίνει θα προβλέπει κάτι διαφορετικό για συγκεκριμένες θέσεις και χρονικές περιόδους.