Ένα απρόσμενο συμβάν βυθίστηκε στα νερά και πέρασε στην ιστορία.
Κρατά την ανάσα του μέσα στο χρόνο και αντιστέκεται στη λήθη. Συγκεντρώνει το ενδιαφέρον λόγω του πλούτου πληροφοριών του και του μοναδικού θεάματος που προσφέρει.
Απέναντι από την Αλόννησο, στα ανοιχτά της νήσου Περιστέρας, σε βάθος περίπου 30 μέτρων βρίσκεται το Υποβρύχιο Μουσείο Αλοννήσου που εγκαινιάστηκε το 2020. Είναι το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα και θεωρείται μέχρι στιγμής το αρχαιότερο και σπουδαιότερο επισκέψιμο ναυάγιο στον πλανήτη. Ανακαλύφθηκε από τον επαγγελματία ψαρά Δημήτρη Μαυρίκη το 1985.
Η πορεία ενός πλοίου που πέρασε στην ιστορία
Το Ναυάγιο της Περιστέρας είναι ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια της Κλασικής Εποχής. Έχει μήκος 30 μέτρα και πλάτος 10 και το βάρος του εκτιμάται πάνω από 150 τόνους. Χρονολογείται μεταξύ των ετών 425-420 π.Χ. και το μέγεθός του το κατατάσσει στα μεγαλύτερα εμπορικά πλοία της εποχής του.
Θεωρείται εξέχουσας σημασίας από αρχαιολογικής άποψης. Μετέφερε περίπου 3.000 αμφορείς με κρασιά της Μένδης (αρχαία πόλη της Χαλκιδικής) και της Πεπάρηθου (η οποία είναι η σημερινή Σκόπελος).
Είχαν χαραγμένα τα αρχικά ΛΥ -πιθανώς αυτός να ήταν τρόπος μαρκαρίσματος των αγαθών. Το τεράστιο εμπορικό πλοίο φαίνεται να έπεσε σε καταιγίδα ενώ έπλεε κοντά στην ακτή. Μια άλλη θεωρία θέλει το πλοίο να βυθίστηκε μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε στο κατάστρωμά του.
Πώς να δει κάποιος το ναυάγιο
Την 1η Ιουνίου άρχισε και επίσημα να λειτουργεί ως το πρώτο ενάλιο μουσείο στην Ελλάδα. Είναι ανοιχτό για δύτες αναψυχής οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να το εξερευνήσουν υπό την καθοδήγηση ενός πιστοποιημένου και έμπειρου δύτη και έχοντας σχετική άδεια από τους αρχαιολόγους. Απαραίτητη προϋπόθεση για τους ενδιαφερόμενους είναι η κατοχή του δεύτερου διπλώματος κατάδυσης Advanced Open Water Diver.
Όσοι δεν επιθυμούν να καταδυθούν στο ναυάγιο της Περιστέρας, το Ενημερωτικό Κέντρο που βρίσκεται στο Παλιό Χωριό παρέχει τη δυνατότητα εικονικής περιήγησης σε πραγματικό χρόνο με ψηφιακά τρισδιάστατα γυαλιά.