Αν καθίσει κανείς να μετρήσει τα ποτάμια της Ελλάδας, σίγουρα θα μπερδευτεί με τα αμέτρητα μικρά και μεγάλα ποτάμια που έχουν συνδέσει το όνομά τους με θρύλους, δοξασίες και τοπικές ιστορίες. Ένα τέτοιο ποτάμι είναι και ο ποταμός Βενέτικος στα Γρεβενά. Αν και περισσότερο γνωστός μεταξύ των φαν των extreme sports και λιγότερο στο γενικό κοινό, ο ποταμός Βενέτικος είναι ένα πραγματικό διαμάντι της φύσης σε μια από τις πιο παρθένες γωνιές της Ελλάδας.
Γνωστός και ως Βελονιάς, ο ποταμός Βενέτικος πηγάζει από δύο διαφορετικά σημεία στην Βάλια Κάλντα και στον Σμόλικα και κατευθύνεται ανατολικά μέχρι να ενωθεί με τον Αλιάκμονα, όπου μετά χάνεται και συνεχίζει το ταξίδι του μέχρι τον Θερμαϊκό Κόλπο. Η ροή του ποταμού βρίσκεται εξ’ ολοκλήρου στον νομό Γρεβενών δημιουργώντας μοναδικά τοπία και εξαιρετικά ευαίσθητα οικοσυστήματα μεγάλης περιβαλλοντικής αξίας που έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτα από την καταστροφική επέλαση της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Σε ορισμένα σημεία, μάλιστα, το ποτάμι διασχίζει ανώμαλα και βραχώδη εδάφη με αποτέλεσμα να γίνεται ορμητικό και άγριο. Όπως είναι αναμενόμενο, αυτά τα σημεία του Βενέτικου είναι που έλκουν σαν μαγνήτες τους λάτρεις του ράφτινγκ. Μεγάλα φαράγγια, δάση, ήρεμες κοιλάδες και πυκνά παραποτάμια εναλλάσσονται σε μια μοναδική διαδρομή που μπορείτε να κάνετε με μόνη προϋπόθεση, φυσικά, τον καλό καιρό, την καλή φυσική κατάσταση και την ατέλειωτη όρεξη για μια περιπετειώδη περιήγηση μέσα στην φύση.
Ίσως, όμως, αυτό που τραβά την προσοχή του επίδοξου ταξιδιώτη στον Βενέτικο είναι το χρώμα των νερών του. Σε αντίθεση με πολλά ποτάμια στην Ελλάδα, ο ποταμός Βενέτικος έχει ένα σπάνιο σμαραγδένιο χρώμα που δίνει στα νερά του μια μοναδική κρυστάλλινη όψη που δεν συναντάται πουθενά αλλού. Ειδικά μάλιστα, αν δεν έχει βρέχει και ο ουρανός είναι καθαρός, η εικόνα είναι ανεπανάληπτη και κόβει την ανάσα. Αν πάλι, βέβαια, πετύχετε βροχή, μην εκπλαγείτε αν τα νερά του ποταμού είναι θολά, καφέ και γεμάτα λάσπη.
Όπως και σε κάθε σημείο της Ελλάδας, έτσι κι εδώ η φύση περιπλέκεται με την λαϊκή φαντασία, τον θρύλο και την ιστορία. Μιας και ο ποταμός Βενέτικος βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας – την καρδιά πολλών γεγονότων της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας – είναι λογικό να έχει συνδέσει το όνομά του με αμέτρητους θρύλους και ιδιαίτερες παραδόσεις. Η γνωστότερη από αυτές λέει ότι στα αρχαία χρόνια ο Μέγας Αλέξανδρος βρέθηκε στις όχθες του ποταμού μαζί με το άλογο του, τον Βουκεφάλα, και με ένα τεράστιο σάλτο κατάφερε να πηδήξει από την μια όχθη του ποταμού στην άλλη.
Για αιώνες, ο θρύλος ήταν τόσο δημοφιλής και αγαπητός στην περιοχή, ενώ στο περιβόητο σημείο είχε δημιουργηθεί και ένα τοξωτό πέτρινο γεφύρι, το οποίο καταστράφηκε στα χρόνια του Εμφυλίου. Οι γηραιότεροι ντόπιοι, μάλιστα, το θυμούνται ως το Γεφύρι του Μεγαλέξαντρου, ενώ οι δύο αντικριστοί και επίπεδοι βράχοι που ξεπροβάλλουν στο σημείο, έχουν μείνει στην ιστορία ως το Πάτημα του Βουκεφάλα.
Εκτός, όμως, από το χαμένο σήμερα γεφύρι του Μεγαλέξαντρου, κατά μήκος του ποταμού Βενέτικου σώζονται δεκάδες παλαιοί μύλοι και άλλα εκπληκτικά πέτρινα τοξωτά γεφύρια που σαν απομεινάρια μιας άλλης εποχής στέκουν μισοξεχασμένα και έρημα. Γεφύρι της Πορτίτσας, γεφύρι του Αζίζ Αγά, του Σπανού, του Σταυροπόταμου, του Καλογήρου και του Καγκέλια είναι μόνο μερικά από τα πολλά γεφύρια που ενώνουν τις δύο όχθες που χωρίζει ο ποταμός και μέχρι σήμερα βρίσκονται στην καρδιά πολλών μονοπατιών της περιοχής.
Ειδικά, μάλιστα το Γεφύρι της Πορτίτσας με το επιβλητικό φαράγγι του έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε δημοφιλές τοπόσημο της περιοχής αποτελώντας πόλο έλξης επισκεπτών που αναζητούν την κρυφή γοητεία του άγνωστου αυτού μέρους. Και μιας και η περιοχή φιλοξενεί πολλά σπάνια είδη πτηνών, αν έχετε την τύχη με το μέρος σας, μπορείτε να δείτε και κανέναν αετό να κρύβεται κάπου μέσα στο φαράγγι.
Διαβάστε ακόμα:
3 διευθύνσεις για καλό φαγητό στα Γρεβενά
Φαράγγι Πορτίτσας: Οι άγνωστες «Συμπληγάδες» στα Γρεβενά
Γρεβενά: Πώς μια μικρή πόλη εξελίχθηκε σε κορυφαίο προορισμό των μανιταρόφιλων