Όταν κατεβαίνεις από το φέρι μποτ στον Λιμένα, την πρωτεύουσα της Θάσου, ίσως νομίσεις για λίγο ότι από λάθος βρέθηκες στο Πήλιο. Κι αυτό γιατί το νησί αυτό του βόρειου Αιγαίου είναι από τα πιο πράσινα της χώρας, δημιουργώντας έντονη αντίθεση με τις πιο γνώριμες περιπτώσεις στα νότια του ίδιου πελάγους (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα).
Διαθέτοντας πάμπολλες γαλαζοπράσινες ακρογιαλιές, αλλά και ατέλειωτα δάση με πεύκα, πλατάνια και καστανιές, η Θάσος προσφέρεται τόσο για δροσερές, καλοκαιρινές βουτιές, όσο και για ορεινές βόλτες: ακόμα και μέσα στην καρδιά του θέρους, δηλαδή, μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα βρεις τη δική σου γωνιά για να την απολαύσεις.
Φυσικά, η Θάσος είναι ιδιαιτέρως γνώριμη και στους κατοίκους της βορείου Ελλάδας, αλλά και σε επισκέπτες από τις γειτονικές μας χώρες στα Βαλκάνια (Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία κ.ά.), οι οποίοι την κατακλύζουν κάθε καλοκαίρι. Άλλωστε δεν είναι απλά ένας εύκολα προσβάσιμος προορισμός, αλλά κι ένα οικονομικό νησί, που προσφέρει δεκάδες εναλλακτικές λύσεις ικανές να συνδυάσουν διακοπές με ξεχωριστά αξιοθέατα.
Φτάνοντας στη Θάσο
Στη Θάσο θα έρθετε με το φέρι μποτ, όπως είπαμε, το οποίο είναι προτιμότερο να το πάρετε από την Κεραμωτή, στα 35 χιλιόμετρα από την Καβάλα –θα φτάσετε μέσα σε 40 λεπτά.
Από εκεί και πέρα, το τοπικό οδικό δίκτυο κυκλώνει όλο το νησί, διαθέτοντας όμως και αρκετούς κάθετους δρόμους. Οπότε είναι εύκολο να περιηγηθείτε και πέραν του Λιμένα, φτάνοντας λ.χ. σε ορεινά χωριά που πάλι θα σας θυμίσουν Πήλιο: σπίτια χτισμένα με πλάκα, το ξύλο να επικρατεί, παντού τριγύρω πλατάνια και βρύσες για να δροσιστείτε. Παράλληλα, βέβαια, το ίδιο δίκτυο θα σας οδηγήσει και στις καταπληκτικές παραλίες της Θάσου.
Οι καταπληκτικές παραλίες της Θάσου
Οι περισσότερες παραλίες της Θάσου είναι εύκολα προσβάσιμες και οργανωμένες, με όλα όσα χρειάζεται κανείς για να χαρεί το κολύμπι, την κατάδυση ή το παιχνίδι. Οι περισσότερες, μάλιστα, έχουν «χρυσή» άμμο και νερά καταγάλανα, με σμαραγδένιες αποχρώσεις. Εκκινώντας από τον Λιμένα, με πορεία δυτικά, θα συναντήσετε διαδοχικά τα παραθαλάσσια θέρετρα Παχύς, Σκάλα Ραχώνι, Σκάλα Πρίνου (όπου επίσης φτάνει φέρι μποτ, από την Καβάλα), Σκάλα Σωτήρος, Σκάλα Καλιράχης, Κλίσμα, Σκάλα Μαριές, καθώς και τη μεγάλη παραλία Τρυπητή, που στην άκρη της επιτρέπεται και ο γυμνισμός. Συνεχίζοντας θα φτάσετε στα Λιμενάρια –το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό του νησιού– με το όμορφο λιμανάκι και το «Παλατάκι», όπως το λένε οι ντόπιοι, διότι κάποτε πέρασε από εκεί και ο Κάιζερ.
Επόμενη στάση ο Ποτός, από όπου ξεκινάει το πιο «άγριο» μα πολύ γοητευτικό νοτιοανατολικό τμήμα της Θάσου, με την παραλία Ψιλή Άμμος να δίνει τη θέση της στον μικρούτσικο Ροσογκρεμό. Ακολουθεί η ονειρική παραλία Παράδεισος: είναι όνομα και πράγμα, μάλιστα φιλοξενεί κι αυτή γυμνιστές στις άκρες της, στα βράχια. Λίγο πιο κάτω, πάλι, φτάνετε στην απρόσμενη ομορφιά της εσωτερικής λιμνοθάλασσας της Γκιόλας, περπατώντας μέσα από το δάσος.
Η Γκιόλα είναι ένα φυσικό λαγκούν, μια φυσική πισίνα δηλαδή, που έχει μια μικρή δίοδο προς τη θάλασσα, χάρη στην οποία ανανεώνεται διαρκώς το νερό. Σμαραγδί χρώματα, άγρια και ψηλά βράχια να «ζωγραφίζουν» το περίγραμμα, είναι ό,τι πρέπει για βουτιές από ψηλά. Ένα σπάνιο γεωλογικό τοπίο, που δεν πρέπει να παραλείψετε να το επισκεφθείτε έστω και με τη μικρή ταλαιπωρία του ποδαρόδρομου. Συνεχίζοντας ανατολικά, κατόπιν, θα φτάσετε μέχρι τη Σαλιάρα: μια υπέροχη παραλία με τα πιο καθαρά και γαλάζια νερά που έχετε δει ποτέ. Βρίσκεται πολύ κοντά στον Λιμένα, οπότε καλό θα ήταν να μη χάσετε την ευκαιρία να κάνετε το μπάνιο σας εκεί.
Για όσους θέλουν πιο πρωτόγονες καταστάσεις, τώρα, αποζητώντας μοναχικές και ήρεμες παραλίες χωρίς ξαπλώστρες, ομπρέλες, ρακέτες, beach bars και μουσικές, υπάρχουν και μερικές τέτοιες επιλογές, που τις βρήκαμε ειδικά για εσάς. Ο Αρσανάς είναι μία από αυτές (το όνομα προέρχεται από το Ταρσανάς, καθώς αποτελούσε επίνειο για το Μοναστήρι του Αρχάγγελου Μιχαήλ), πολύ κοντά στην παραλία Λιβάδι. Θα φτάσετε εδώ είτε κολυμπώντας από το Λιβάδι, είτε περπατώντας, είτε με σκάφος. Πρόκειται για μια μικρή, μαγευτική, ολόλευκη αγκαλιά, με ψιλή άμμο και πεντακάθαρα, καταγάλανα νερά. Μάλιστα, δύο πηγές που καταλήγουν εκεί κάνουν τα τελευταία ακόμα πιο δροσερά από όσο ίσως τα φαντάζεστε.
Η παραλία Κεκές (ή Σκίδι) βρίσκεται κοντά στην Αλυκή, κρυμμένη σε ένα βραχώδες ακρωτήρι, όπου τα πεύκα δροσίζουν τις ρίζες τους στην θάλασσα. Πρόκειται για έναν βραχώδη κόλπο, με ομαλά βράχια που επιτρέπουν βουτιές σε σμαραγδένια νερά, ακόμη και ξάπλες. Στο δε βάθος του κόλπου υπάρχει και μια μικρή, ιδιωτική αμμουδιά. Πάνω στον όρμο, επίσης, θα βρείτε το ταβερνάκι «Kekes Beach Skidia», καθώς και μερικά δωμάτια.
Η παραλία Βάθη, στον μυχό ενός άλλου κόλπου, διαθέτει κι αυτή σμαραγδένια νερά κι έχει τα πεύκα σχεδόν να γέρνουν πάνω τους. Είναι δύσκολα προσβάσιμη, όμως, γι’ αυτό και την επιλέγουν συχνά όσοι έχουν δικό τους σκάφος. Τέλος, υπάρχει και ο Σαλονικιός –η παραλία που συγκεντρώνει την περισσότερη νεολαία. Θα την εντοπίσετε μετά την Αστρίδα και θα προσεγγίσετε από χωματόδρομο. Φοβερό ηλιοβασίλεμα, άσπρα βράχια και άμμος, καντίνα με μουσική, καφέδες και ποτά.
Σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος
Αξίζει να δείτε τα Προπύλαια, το μνήμα του Γλαύκου (7ος αιώνας π.Χ.), τη Bορειοανατολική Στοά, τη Nοτιοδυτική Στοά με τις 7 εισόδους της, καθώς και το εξαιρετικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Στο τελευταίο, που είναι πραγματικά συγκλονιστικό, θα δείτε (εκτός των άλλων) κι έναν εντυπωσιακό, δίμετρο Κούρο, αλλά και την παλαιότερη σωζόμενη νομοθεσία του κόσμου για το κρασί και τη διανομή του, η οποία χρονολογείται γύρω στο 450 π.Χ.
Λίγο πιο πέρα, ένα ανηφορικό μονοπατάκι οδηγεί στο Αρχαίο Θέατρο, όπου το καλοκαίρι φιλοξενούνται και πολιτιστικές εκδηλώσεις: η θέα από εδώ στον Λιμένα και στο Στενό της Θάσου είναι ονειρεμένη. Εντωμεταξύ το θέατρο έχει μπει σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αναστήλωσης, με τη συμμετοχή των τοπικών μαρμαράδων, που αποσκοπεί να το μετατρέψει σε ένα από τα ωραιότερα αρχαία μνημεία της χώρας.
Από εκεί, περνώντας μέσα από ένα δάσος με πεύκα, το μονοπάτι συνεχίζει φθάνοντας στην Ακρόπολη. Εκεί βρίσκεται στις μέρες μας ο ναός των Αγίων Αποστόλων, κυριολεκτικά επάνω στα βράχια, με τη θάλασσα «πιάτο».
Ανάμεσα στα σπουδαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα που επιβάλλεται να επισκεφτείτε στην Θάσο είναι βέβαια και η Αρχαία Αγορά, τα ερείπια από τα τείχη και τις πύλες της αρχαίας πόλης στον Λιμένα, αλλά και ο αρχαίος ναός, το ιερό και το λατομείο στην Αλυκή. Το πλήθος των ερειπίων αυτών είναι τρανή απόδειξη της ακμής των αρχαίων Θασίων.
Η ορεινή Θάσος
Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τα ορεινά χωριά της Θάσου, με πρώτο και κύριο την Παναγιά. Χτισμένη στην πλαγιά του Υψαριού, διαθέτει πλατεία, πλατάνια και τρεχούμενα νερά, ενώ είναι ένα από τα παλαιότερα, μεγαλύτερα και πιο παραδοσιακά του νησιού. Κατά τον 19ο αιώνα, μάλιστα, υπήρξε και πρωτεύουσά του για ένα διάστημα.
Χαρακτηρισμένη ως παραδοσιακός οικισμός ήδη από το 1978, η Παναγιά βρίσκεται μέσα στα πλατάνια και στα πεύκα, σε ένα τοπίο το οποίο ζωντανεύει από δεκάδες κανάλια και βρύσες. Τα σπίτια αποτελούν δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής, διαθέτουν όμως και ιδιαίτερα στοιχεία: είναι όλα λευκά, με σκεπές από σχιστόλιθους, με στενά, ξύλινα μπαλκόνια και σκεπαστούς εξώστες.
Ο μεγάλος πλάτανος στην πλατεία του χωριού αποτελεί αφετηρία για τα δεκάδες πέτρινα καλντερίμια τα οποία τη διασχίζουν. Από εδώ, εξάλλου, ξεκινά και το μονοπάτι για την Δρακότρυπα –ένα αξιοθαύμαστο σπήλαιο, που όμως δεν έχει πλήρως εξερευνηθεί. Στο κέντρο του οικισμού δεσπόζει η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, με την εικόνα της Παναγίας της Πανταβλεπούσας (1814), η οποία γιορτάζει με μεγάλο πανηγύρι στις 15 Αυγούστου, αλλά και τις «μπακίρες»: το νόμισμα του χωριού, που χρησιμοποιήθηκε κατά τον 19ο αιώνα,
Μετά είναι η Ποταμιά: το μεγαλύτερο ορεινό χωριό του νησιού, καταπράσινο, δροσερό και γεμάτο ποταμάκια. Από εδώ ξεκινά και μονοπάτι για την κορυφή του Υψαριού, του ψηλότερου βουνού της Θάσου. Επόμενος σταθμός το πανέμορφο Καζαβίτι, με τα πλατάνια και τα ταβερνάκια από κάτω τους. Ακολουθούν οι Μαριές, επίσης πράσινος, παραδοσιακός και δροσερός οικισμός, που δίπλα του έχει και μια τεχνητή λίμνη, την οποία αξίζει να επισκεφθείτε. Τέλος, ο Άγιος Γεώργιος θεωρείται ένα από τα πιο αυθεντικά θασιώτικα χωριά, με αναλλοίωτη αρχιτεκτονική αισθητική, ενώ υπάρχει φυσικά και ο Θεολόγος, που έχει γίνει γνωστός για τα υπέροχα κρέατά του.
Επιλογές για διαμονή
A For Art
Αρτίστικο και φρέσκο ξενοδοχείο στον Λιμένα. Το A For Art μετέτρεψε μια πρώην καπναποθήκη των αρχών του 20ου αιώνα σε έργο τέχνης, φτιάχνοντας ένα πρωτότυπο pop art & design κατάλυμα, το οποίο συνδυάζει τη διαχρονική κομψότητα με τη σύγχρονη αισθητική.
Aeolis Thassos
Βρίσκεται στην Αστρίδα. Μοντέρνο, με εξαιρετική θέα από τη μεγάλη βεράντα, μόλις 200 μέτρα από τη θάλασσα. Περιλαμβάνει πισίνα, σπα-κέντρο ευεξίας, σάουνα, υδρομασάζ, αλλά και εστιατόριο.
Alexandra Golden Boutique Hotel
Επάνω στην παραλία της Χρυσής Αμμουδιάς. Πολυτελής, κεραμόσκεπη μονάδα μέσα σε κήπους με δέντρα και λουλούδια, διαθέτει πισίνα και εξέδρες πάνω στο νερό. Δέχεται μόνο ενήλικες.
Ilio Mare Beach
Στη Σκάλα Πρίνου, πάνω στην παραλία, σε νεότερη αρχιτεκτονική, μέσα σε ωραίους κήπους που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα.
Villa Νικολέτα
Μικρή μονάδα σε καταπράσινους κήπους με λουλούδια, έχει πισίνα μα και γωνιές με εξαιρετικής αισθητικής έπιπλα, σαιζλόνγκ και αιώρες με αραχνοΰφαντα πανιά. Πλούσιο το πρωινό που σερβίρεται στο pool bar, βασισμένο σε δικά τους υλικά.
Louloudis Fresh
Μονάδα σε νεανικό ύφος, με ζωηρά χρώματα στα δωμάτια, μέσα σε κτήμα με ελιές, με πισίνα και ωραία θέα προς τη θάλασσα.
Επιλογές για φαγητό
Ο «Λαμπίρης» είναι μια διάσημη ταβέρνα στον Θεολόγο, με κλασική ελληνική κουζίνα και ψησταριά. Στο ίδιο χωριό και η ταβέρνα «Ιατρού»: ο ναός του κρέατος, με γουρουνόπουλο, κοκορέτσια, ντόπια κατσικάκια και κοντοσούβλια. Η «Αρχόντισσα» βρίσκεται πάνω σε έναν βράχο στην περιοχή της Αλυκής. Σερβίρει παραδοσιακά ελληνικά πιάτα, ενώ έχουν και πολλά δικά τους προϊόντα.
Η ταβέρνα «Ο Γιώργος» είναι στα Κοίνυρα και δίνει έμφαση στα θαλασσινά –όλα καλοφτιαγμένα. Στον Λιμένα θα βρείτε το εστιατόριο «Simi», με κοσμοπολίτικο μενού και καλό χέρι στην κουζίνα, ενώ στην ορεινή Παναγιά θα εντοπίσετε το wine-bar restaurant «Utopia Restaurant Thassos», με μοντέρνα διεθνή κουζίνα και καλή λίστα κρασιών.
Διαβάστε ακόμα:
Φανάρι: Το καλοκαιρινό διαμάντι της Θράκης – Kαταγάλανα νερά και ξακουστές ψαροταβέρνες
Μονοπάτι Παλαιάς Καβάλας: Μια μικρή «ζούγκλα», με τον δικό της υπέροχο καταρράκτη