Σε ένα καλό τουριστικά Σεπτέμβριο ευελπιστούν οι ξενοδόχοι της Αθήνας, διατηρώντας τις τιμές τους σε ικανοποιητικά επίπεδα ως μέσο προσέλκυσης ξένων τουριστών.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της μηχανής αναζήτησης της Trivago που φέρνει στη δημοσιότητα το travel.gr, η μέση on-line τιμή ανά διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο στα ξενοδοχεία της Αθήνας τον Σεπτέμβριο διαμορφώνεται στα 114 ευρώ. Η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση τον Απρίλιο ήταν στα 102 ευρώ τον Μάϊο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο είχε φθάσει τα 108 ευρώ και τον Αύγουστο στα 113 ευρώ.
Η Τrivago, καταγράφει σε μηνιαία βάση τις μεταβολές τιμών ξενοδοχείων σε περισσότερους από 400 Ιστότοπους κρατήσεων για περισσότερα από 2 εκατ. ξενοδοχεία και εναλλακτικά καταλύματα παγκοσμίως. Επίσης, παρακολουθεί συστηματικά τις τιμές σε 51 δημοφιλείς τουριστικά πόλεις σε όλο τον κόσμο.
Σε άλλες πόλεις που συγκεντρώνουν τουριστικό ενδιαφέρον, οι on-line τιμές τον Σεπτέμβριο διαμορφώνονται ως εξής: στο Λονδίνο στα 171 ευρώ, ανά διανυκτέρευση, στη Βαρκελώνη στα 137 ευρώ, στη Βιέννη στα 130 ευρώ, στη Ρώμη στα 127 ευρώ, στη Λισαβόνα στα 126 ευρώ και στη Μαδρίτη στα 123 ευρώ.
Στην κατάταξη με τους ευρωπαϊκούς προορισμούς, οι 3 ακριβότερες πόλεις για ξενοδοχειακή διαμονή αυτόν τον μήνα είναι η Ζυρίχη με 213 ευρώ, το Ρέικιαβικ με 206 ευρώ και το Παρίσι με 181 ευρώ. Αντιθέτως, οι φθηνότερες τιμές για ξενοδοχειακή διαμονή τον Σεπτέμβριο βρίσκονται στη Μόσχα με 61 ευρώ ανά διανυκτέρευση, στην Κωνσταντινούπολη με 67 ευρώ και στη Βαρσοβία με 71 ευρώ.
Εξάλλου, τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ για τον προγραμματισμό των πτήσεων το επόμενο διάστημα δείχνει ότι το ενδιαφέρον για ταξίδια στην Αθήνα παραμένει ενεργό. Ειδικότερα, για την περίοδο από τις 13 έως τις 26 Σεπτεμβρίου, υπάρχει προγραμματισμός 358.428 αεροπορικές θέσεων από 30 χώρες. Στην πρώτη δεκάδα των χωρών, με τις περισσότερες προγραμματισμένες θέσεις προς την Αθήνα για το παραπάνω διάστημα βρίσκονται η Γερμανία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Ελβετία, η Ολλανδία, η Τουρκία και η Ισπανία.
Τρεις νέες επενδύσεις για πολυτελή ξενοδοχεία
Η επανάκαμψη της τουριστικής δραστηριότητας διατηρεί ζωντανό το ενδιαφέρον και για νέες επενδύσεις στο κέντρο της Αθήνας. Στο επιχειρηματικό μέτωπο, αξίζει να σημειωθούν 3 άδειες που δόθηκαν, το τελευταίο διάστημα, για τη λειτουργία νέων πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων στην πρωτεύουσα.
Η πρώτη άδεια δόθηκε στην εταιρεία ΙΟΝΙΑN SUN A.E. και αφορά στην αξιοποίηση, εκσυγχρονισμό και στατική ενίσχυση υπάρχοντος προ του 1955 κτιρίου καταστημάτων στην οδό Περικλέους 46, με προσθήκη καθ΄ ύψος και αλλαγή χρήσης κατά το μεγαλύτερο μέρος σε ξενοδοχείο 5 αστέρων.
Από την πλευρά της, η εταιρεία NEWTHOUGHT HOLDINGS LTD εξασφάλισε άλλη μία άδεια, αυτήν την φορά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού για τη μελέτη ανακατασκευής – αποκατάστασης κτιρίου και αλλαγής χρήσης του από καταστήματα και γραφεία σε ξενοδοχείο 4 αστέρων, που βρίσκεται επί των οδών Παλαιολόγου Μπενιζέλου 11 και Πλατεία Μητροπόλεως 5. Όπως κρίθηκε η αιτούμενη χρήση και οι προτεινόμενες εργασίες αποσκοπούν στη διάσωση του κελύφους του εγκαταλελειμμένου κτιρίου, στη λειτουργική επανένταξη, στην αισθητική αναβάθμισή του, είναι συμβατές και δεν προκαλείται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο βλάβη στα κηρυγμένα μνημεία της περιοχής, ούτε στον οριοθετημένο αρχαιολογικό χώρο της Αθήνας. Επίσης, δεν υπάρχει αντίρρηση για τη λειτουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός του ξενοδοχείου καθώς και για την παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων μπροστά από τις όψεις του κτιρίου υπό συγκεκριμένους όρους επί της Πλατείας Μητροπόλεως και επί της οδού Παλαιολόγου Μπενιζέλου.
Eξάλλου, η Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ, εξασφάλισε την απόφαση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που της επιτρέπει την αλλαγή χρήσης κτιρίου σταθμού αυτοκινήτων σε ξενοδοχείο, επί των οδών Δημητρακοπούλου 21-23-25 και Φαλήρου 22- 22Β, στην περιοχή Μακρυγιάννη. Με την ίδια απόφαση, μεταξύ άλλων, επιτρέπονται η συνολική ανάπλαση του ακινήτου, με αποκατάσταση των αρχιτεκτονικών και μορφολογικών στοιχείων των διατηρητέων όψεων επί των οδών Δημητρακοπούλου και Φαλήρου και η αναδιάταξη του εσωτερικού του, με νέο φέροντα οργανισμό και εσωτερικές διαρρυθμίσεις στις στάθμες, με μείωση του αριθμού των ορόφων του για την εξυπηρέτηση της νέας χρήσης, για λόγους λειτουργικούς και για τη βιωσιμότητα του ακινήτου.