Εντυπωσιακή σε σχέση με την περσινή χρονιά είναι η τουριστική ανάκαμψη που σημείωσαν τον Αύγουστο οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, καθώς διπλασιάστηκαν οι απευθείας διεθνείς αφίξεις στα 5 διεθνή αεροδρόμια της Ρόδου, Κω, Καρπάθου, Μυκόνου και Σαντορίνης.

9

Ο Αύγουστος αποδείχθηκε 100% καλύτερος, αφού έφτασε τους 833.720 επιβάτες, από τους 421.708 του ίδιου μήνα του 2020.

Αναλυτικότερα, οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο της Ρόδου έφθασαν τον προηγούμενο μήνα σε 378.178 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 98%, στο αεροδρόμιο της Κω σε 191.174 (αύξηση 79%), στο αεροδρόμιο της Καρπάθου σε 14.949 (αύξηση 346%), στο αεροδρόμιο της Μυκόνου σε 114.613 (αύξηση 83%) και στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης σε 135.822 (αύξηση 237%).

Συγκεντρωτικά, το καλοκαίρι της δεύτερης χρονιάς πανδημίας, περισσότερα από 14.500 αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τα νησιά του Ν. Αιγαίου, προσγειώνοντας περισσότερους από 2 εκατομμύρια επιβάτες, μεταφέροντας έτσι το ένα τρίτο των συνολικών αφίξεων της χώρας στο Νότιο Αιγαίο.

Έτσι, μαζί με τους επιβάτες που φτάνουν στα νησιά μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» που αθροίζουν, μόνο για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο τους 155.394 επιβάτες, και συγκεκριμένα 57.625 τον μήνα Ιούνιο και 97.769 τον μήνα Ιούλιο, οι διεθνείς αφίξεις στα πέντε διεθνή αεροδρόμια του Ν. Αιγαίου, τη δεύτερη χρονιά της πανδημίας, ανέρχονται σε 2.082.993. Τονίζεται δε ότι σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι επιβάτες μέσω του Ελευθέριος Βενιζέλος τον Αυγούστου, τον μήνα με την υψηλότερη κίνηση ούτε και οι επιβάτες μέσω του ακτοπλοϊκού δικτύου.

Κυριότερες αγορές ανά νησί τον μήνα Αύγουστο

Και τον Αύγουστο, οι πολυπληθέστεροι τουρίστες συνολικά για το Νότιο Αιγαίο παραμένουν οι Γερμανοί, με 181.162 τουρίστες, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση σε Ρόδο και Κω, την τρίτη για την Σαντορίνη και την τέταρτη για Μύκονο.

Δεύτερη αγορά για την Ρόδο αναδείχθηκαν τον Αύγουστο οι Βρετανοί τουρίστες, από την 8 η που βρίσκονταν τον Ιούλιο. Άνοδο σημείωσαν ως αγορά και για την Κω και την Μύκονο, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση, ενώ στην Σαντορίνη ανέβηκαν μόλις μια θέση, σε σχέση με τον περασμένο μήνα, δηλαδή στην τέταρτη της λίστας με τις εθνικότητες για το νησί.

Σημαντική αγορά κρατήσεων για Ρόδο και Κω παραμένει η πολωνική, αφού βρίσκεται στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα, όπως και στην Σαντορίνη, όπου παραμένει στο top 5. Την πεντάδα για τη Ρόδο, μετά τους Γερμανούς, τους Άγγλους και τους Πολωνούς, συμπληρώνουν οι Ιταλοί και οι Γάλλοι, με τους Ολλανδούς να ακολουθούν πολύ κοντά. Στην πέμπτη θέση στο νησί του Ιπποκράτη βρίσκονται οι Ελβετοί, μετά τους Γερμανούς, τους Ολλανδούς, τους Άγγλους και τους Πολωνούς, που προαναφέρθηκαν.

Η Μύκονος και η Σαντορίνη παρουσιάζουν ομοιότητες στην πρώτη και τη δεύτερη θέση, όπου κατέχουν και στα δύο Κυκλαδονήσια οι Ιταλοί και οι Γάλλοι, ενώ ακολουθούν για την μεν Μύκονο η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Ελβετία και η Ισπανία, και για την Σαντορίνη η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Πολωνία, η Ελβετία και η Αυστρία.