Ο εορτασμός σήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού βρίσκει τη διεθνή τουριστική κοινότητα σε καλύτερη θέση σε σχέση με το 2020 που βάδιζε σε αχαρτογράφητα νερά. Ωστόσο, οι δυσκολίες ακόμη δεν έχουν περάσει και φαίνεται ότι θα χρειαστεί χρόνος ώστε ο τουρισμός να αποκτήσει τη δυναμική που είχε αποκτήσει τα χρόνια πριν την πανδημία.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού οι φορείς του τουρισμού δήλωσαν:
Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού: Ο τουρισμός δύναμη για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς
«Η επιθυμία για ταξίδια και εξερεύνηση είναι παγκόσμια, γι ‘αυτό και ο τουρισμός πρέπει να είναι ανοιχτός σε όλους», αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, κ. Zurab Pololikashvili –
«Επίσης, πρέπει να είναι διαθέσιμα σε όλους τα πολλά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη που δημιουργεί ο τουρισμός. Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2021 αναδεικνύει τη δύναμη του Τουρισμού για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς. Γιορτάζοντας αυτήν την ημέρα, δεσμευόμαστε ότι, καθώς ο τουρισμός αυξάνεται, τα οφέλη που θα προκύψουν θα γίνουν αισθητά σε κάθε επίπεδο του ευρύτερου και πολύπλευρου τομέα μας, από τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία έως τη μικρότερη οικογενειακή επιχείρηση.
Σήμερα, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας ότι, καθώς προχωράμε και εργαζόμαστε για να οικοδομήσουμε έναν κόσμο ευημερίας και ειρήνης μέσω του τουρισμού, δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω.
Η δέσμευση αυτή δεν είναι μόνο επίκαιρη, αλλά και απαραίτητη. Η παύση στα διεθνή ταξίδια που προκλήθηκε από την πανδημία, κατέστησε σαφές ότι ο τουρισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις κοινωνίες μας.
Ο οικονομικός και κοινωνικός αντίκτυπος έχει γίνει σημαντικά αισθητός, πέραν του τομέα αυτού καθ’ αυτού. Και σε πολλές περιοχές, τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας έχουν πληγεί περισσότερο από όλους.
Το να εργάζεσαι για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, σημαίνει να έχεις ένα κοινό, συλλογικό αλλά και ένα καλύτερο όραμα για τον τουρισμό. Μόνο έτσι μπορεί η επανεκκίνηση του τουρισμού να προσεγγίσει τους ανθρώπους και τις κοινότητες που τον χρειάζονται περισσότερο αυτή τη στιγμή και να χτίσει τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον για όλους.
Καλώ τα μέλη μας, τους συνεργάτες, τις κυβερνήσεις, τους προορισμούς και τις επιχειρήσεις να γιορτάσουν μαζί μας αυτήν την ημέρα, καθώς η σημασία του τουρισμού σε κάθε πτυχή των κοινωνιών μας, είναι πιο εμφανής από ποτέ».
Γ. Ρέτσος (πρόεδρος ΣΕΤΕ): Αξιοσημείωτη αντοχή αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά μας.
«Ο ελληνικός τουρισμός κατά τη φετινή χρονιά επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή, προσφέροντας μια βαθιά ανάσα στην οικονομία και συμβάλλοντας στην προς τα πάνω αναθεώρηση του ΑΕΠ», λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος και συνεχίζει:
«Οι λόγοι αυτής της αξιοσημείωτης αντοχής, είναι πολλοί. Ο πρώτος είναι ότι ο τουριστικός τομέας, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι, έδειξαν αξιοθαύμαστη ωριμότητα και επαγγελματισμό, στοιχεία απαραίτητα για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε κρίσης. Ο δεύτερος λόγος, είναι οι άμεσες παρεμβάσεις της Πολιτείας και ο τρίτος και ιδιαίτερα σημαντικός, είναι το ισχυρό brand της χώρας.
Όμως, τα πολύ δύσκολα είναι μπροστά μας καθώς οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον, είναι τεράστιες. Τα χρόνια που οι αφίξεις ήταν ο μόνος δείκτης επιτυχίας, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Για να διατηρηθεί το brand του ελληνικού τουρισμού ισχυρό και η ανταγωνιστικότητά του ψηλά, θα πρέπει ο επισκέπτης να γυρίζει στην πατρίδα του ικανοποιημένος. Και για να συμβεί αυτό, προϋποθέτει την άμεση ενίσχυση των υποδομών, ώστε να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση που θα υπάρξει τα επόμενα χρόνια. Από την άλλη, απαιτεί γενναίες κινήσεις και αποφάσεις, τόσο σε κεντρικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο που αρχικά θα θεωρηθεί ότι έχουν κόστος, είναι εκείνες όμως που θα προστατεύσουν τη μελλοντική ποιότητα του προϊόντος.
Είναι σίγουρο ότι κάθε επένδυση στον τουρισμό, επιστρέφει στην ελληνική οικονομία πολλαπλάσια και η ανταπόδοση μπορεί να είναι εντυπωσιακή. Αυτή η νέα κατεύθυνση, το νέο μοντέλο ανάπτυξης, σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος, ισόρροπη ανάπτυξη, κοινωνική ανταποδοτικότητα, ρευστότητα στην οικονομία, ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης, κοινωνική συνοχή, διατήρηση και ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού, διαφύλαξη του μέτρου και της ισορροπίας. Η ολιστική βιώσιμη ανάπτυξη είναι η αναγκαία προϋπόθεση, ο μόνος δρόμος για να μπορέσει η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει με αξιώσεις και την επόμενη, μετά την πανδημία ημέρα».
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: «Στο βάθρο του νικητή φέτος η Ελλάδα»
«Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού βρίσκει την Ελλάδα στο βάθρο του νικητή της φετινής σεζόν. Το ελληνικό ξενοδοχείο αποδείχθηκε η ήρεμη δύναμη μιας μεγάλης εθνικής επιτυχίας. Καταφέραμε να ανοίξει ο τουρισμός με ασφάλεια για όλους και πετύχαμε να έχουμε μια σεζόν που ξεπέρασε τις προβλέψεις,καθιστώντας απόλυτα ρεαλιστικό τον στόχο για τουριστικά έσοδα στο 50% των αντίστοιχων του 2019», αναφέρει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, ο οποίος κάνει λόγο και για το «μάθημα» της πανδημίας:
«Ο τουρισμός και το ξενοδοχείο απέδειξαν για μια ακόμη φορά τη μεγάλη θετική συνεισφορά τους στην οικονομία και στην κοινωνία, ακόμη και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Το μεγάλο μάθημα της πανδημίας που είναι η συνεργασία όλων για το κοινό καλό, πρέπει να αποτελέσει και πυξίδα για την επόμενη μέρα.
Το ελληνικό ξενοδοχείο πρέπει να τύχει της υποστήριξης που αξίζει η προσφορά του, προκειμένου να είναι στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας των επόμενων χρόνων, για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο εξωστρέφειας, ποιότητας, καινοτομίας και βιώσιμης αξιοποίησης του φυσικού και πολιτισμικού αποθέματος της χώρας.
Σε αυτή την κατεύθυνση, η ΠΟΞ θα συνεχίσει με ευθύνη και δυναμισμό να καταθέτει ρεαλιστικές προτάσεις και τεκμηριωμένα επιχειρήματα για τη στήριξη του κλάδου, όπως και για ένα συγκροτημένο σχέδιο για τον ελληνικό τουρισμό του 21ου αιώνα, με πρωταγωνιστή τον Έλληνα ξενοδόχο».
Τσιλίδης: Aς κάνουμε την πρόκληση ευκαιρία και ας αναμορφώσουμε τώρα το προϊόν
«Σαν σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, άλλες χρονιές η Ομοσπονδία FedHATTA και οι Ενώσεις της διοργάνωναν μεγάλες εκδηλώσεις για να τιμήσουν και να γιορτάσουν αυτή την ημέρα. Αυτή τη χρονιά όμως, οι περιστάσεις μας υποχρεώνουν να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους«, λέει ο Προέδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδος κ. Λύσανδρος Τσιλίδης. Εστιάζει ιδιαίτερα στις προκλήσεις που θα φέρει η εποχή μετά την πανδημία:
«Συνήθως, ένα πρόβλημα λύνεται όταν αντιμετωπίζεται, και όχι όταν αποφεύγεται. Την τελευταία κρίσιμη διετία, κρατήσαμε αυτή την αρχή με επιμονή και πείσμα, και έτσι αφ’ ενός παραδεχτήκαμε από την πρώτη ημέρα της πανδημίας ότι ο τουρισμός μας αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα, και μάλιστα πρωτοφανές ιστορικά, και αφ’ ετέρου περάσαμε απ’ ευθείας στην δράση.
Δε μπορώ να μην αναγνωρίσω την δυσχερή κατάσταση που αντιμετωπίζει ο κλάδος που εκπροσωπώ, γι’ αυτό και η έγνοια μου προσωπικά, όπως και όλων των ανθρώπων της Ομοσπονδίας και των Ενώσεών μας, είναι ακριβώς αυτή, καθημερινά. Προσπαθούμε, συζητούμε, παρεμβαίνουμε, επιμένουμε, μέχρι να δοθούν λύσεις επαρκείς για την βιωσιμότητα των τουριστικών γραφείων στην Ελλάδα.
Όμως, σήμερα, μια επετειακή ημέρα για τον τουρισμό, δεν είναι σκόπιμο να αναφερθώ στα προβλήματα, αλλά στις προκλήσεις που εμφανίστηκαν μέσα από την σκληρή πραγματικότητα που διαμορφώθηκε από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Από τις πρώτες εβδομάδες του ξεσπάσματος της πανδημίας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού ξεκίνησε να μελετά την παγκόσμια αγορά τουρισμού προτείνοντας την αναδιαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος διεθνώς. Στο ίδιο πλαίσιο, ο ΠΟΤ πρότεινε την τόνωση του θεματικού τουρισμού, του αγροτουρισμού, του τουρισμού πολιτιστικής κληρονομιάς κ.ο.κ.
Το ξεχωριστό και καθοριστικής σημασίας πλεονέκτημα που διαθέτει η Ελλάδα, είναι ότι όλες αυτές οι προτάσεις του Π.Ο.Τ. βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στη χώρα μας και υπάρχουν μεγάλα περιθώρια τόνωσης των μορφών τουρισμού που αναδύονται ως νέες και δυναμικές τάσεις παγκοσμίως. Καλώς ή κακώς, τώρα που ο τουρισμός υπέστη πλήγμα, είναι η καταλληλότερη εποχή να αναδιαμορφώσουμε το τουριστικό μας προϊόν.
Ο θεματικός τουρισμός μας, ο πολιτιστικός, ο θρησκευτικός και προσκυνηματικός, ο ιατρικός, ο θαλάσσιος, το γιώτινγκ, ο συνεδριακός και άλλες μορφές τουρισμού στη χώρα μας, χρειάζονται τη συστρατευμένη προσοχή επαγγελματιών και Πολιτείας για να αποδώσουν τα μέγιστα.
Η Ελλάδα έχει αστείρευτο πλούτο μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το πολιτιστικό της προφίλ δεν χρειάζεται να εμπλουτιστεί περαιτέρω. Ζούμε στην εποχή της επικοινωνίας, της γρήγορης εικόνας, του μάρκετινγκ και της ψηφιοποίησης. Άλλωστε, δεν υπάρχει χώρα χωρίς ιστορία και πολιτισμό, αυτό θα πρέπει να το κατανοήσουμε.
Επιπλέον, η Ελλάδα διαθέτει αρκετά χιονοδρομικά κέντρα και μονοπάτια για να στηρίξει προγράμματα θεματικού τουρισμού, όμως δε μπορούν να προωθηθούν μεμονωμένα. Χρειάζεται μια γενικευμένη καμπάνια.
Και αυτό εκτιμώ ότι είναι το μήνυμα της εφετινής Ημέρας Τουρισμού. Το να επενδύσουμε στην Ελλάδα και στον τουρισμό της με ό,τι διαθέτουμε. Με προσωπική εργασία, με κεφάλαια, με μελέτη, με φροντίδα.
Ο τουρισμός μας έχει ισχυρή θέση στην οικονομία ως πυλώνας ανάπτυξης, όμως δε θα μπορέσει να τη διατηρήσει εάν δεν εργαστούμε όλοι για αυτό».
ΣΕΤΚΕ: O «τουρισμός εμπειρίας είναι το μέλλον»
«Αναμφίβολα, η πανδημία του κορωνοϊού και τα απόνερά της, όπως τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για την προστασία του πληθυσμού από την απειλή του Covid-19, έχουν δημιουργήσει ανακατατάξεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή και μία νέα τάξη πραγμάτων στη βιομηχανία του Τουρισμού και των Ταξιδιών, σε παγκόσμια κλίμακα», λέει ο Προέδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος(ΣΕΤΚΕ), Παναγιώτης Τοκούζης. Και αυτός εστιάζει στον τουρισμό για ειδικά ενδιαφέροντα.
«Κι ενώ ο επιδημικός συναγερμός εξακολουθεί να είναι ενεργός, η παγκόσμια τουριστική κοινότητα είναι ήδη στραμμένη στην επόμενη ημέρα για τον Τουρισμό και τα Ταξίδια, με την επανεκκίνησή τους να συνεχίζει να αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση. Γιατί από την επανέναρξη της τουριστικής-ταξιδιωτικής βιομηχανίας εξαρτάται η παγκόσμια ανάκαμψη και ανάπτυξη, που θα επιφέρει σημαντικά οφέλη στις οικονομίες και τις κοινωνίες, σε όλο τον κόσμο.
Το φετινό καλοκαίρι σηματοδότησε την αρχή της επανεκκίνησης του τουρισμού, τόσο για τη χώρα μας, όσο και παγκοσμίως. Η πλήρης, ωστόσο, αποκατάσταση του ελληνικού και του διεθνούς τουρισμού, θα γίνει σταδιακά και θα εξαρτηθεί από τα γρήγορα αντανακλαστικά και την προσαρμογή μας στα νέα δεδομένα.
Η χώρα μας οφείλει να διεκδικήσει μεθοδικά και οργανωμένα το τουριστικό της μερίδιο, έναντι άλλων χωρών. Η τουριστική πρόκληση στη μετά Covid εποχή για την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό, είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου, με την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Αυτό το γνωρίζει καλά η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, γι’ αυτό και τελευταία έχει αναπτύξει ένα φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από πρωτοβουλίες και ενέργειες, που στόχο έχουν τα μικρά, τουριστικά καταλύματα να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και απαιτήσεις και στις καινούργιες προτιμήσεις και προτεραιότητες του ταξιδιώτη στη μετά Covid εποχή.
Ο «Τουρισμός Εμπειρίας από τη ΣΕΤΚΕ», είναι από τις δράσεις της Συνομοσπονδίας, με άξονα τον πολυθεματικό τουρισμό, που στόχο έχει την εξειδίκευση των μικρών, τουριστικών καταλυμάτων και τη διαφοροποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους, δημιουργώντας ένα νέο είδος τουριστικών καταλυμάτων, τα οποία απευθύνονται σε κοινό με ειδικά ενδιαφέροντα, όπως π.χ. τη γαστρονομία, την ποδηλασία, κ.ο.κ.. Καταλύματα, τα οποία προσφέρουν στους ταξιδιώτες τη δυνατότητα να βιώσουν συναρπαστικές, αυθεντικές και μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες.
Η ΣΕΤΚΕ με τον Τουρισμό Εμπειρίας, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ανάκαμψη και ανάπτυξη χωρίς περιορισμούς».
ΕΟΤ: Αντέξαμε και μείναμε όρθιοι και ασφαλείς στην κρίση
«Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού γιορτάζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με τον κλάδο του τουρισμού διεθνώς να βρίσκεται αντιμέτωπος με τη χειρότερη και πιο μακρά σε διάρκεια κρίση που έχει περάσει ποτέ στην ιστορία του. Οι απώλειες σε έσοδα και θέσεις εργασίας αυτά τα δύο χρόνια είναι εξαιρετικά σημαντικές για τον παγκόσμιο, αλλά και για τον ελληνικό τουρισμό» αναφέρει ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης και συνεχίζει:
«Με συλλογικότητα και σκληρή δουλειά καταφέραμε να κρατήσουμε όρθια την τουριστική μας βιομηχανία μέσα στην κρίση. Η κυβέρνηση, με ένα γενναίο πρόγραμμα στήριξης από τους πρώτους μήνες πανδημίας του 2020, ενίσχυσε τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, αλλά και τους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου.
Ειδικά φέτος, καταφέραμε με συνεκτικό σχέδιο και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, να ανοίξει και να λειτουργήσει με ασφάλεια η τουριστική σεζόν, κάτι που ήταν άλλωστε και ο βασικότερος στόχος μας.
Επιτυγχάνουμε επίσης μία σεζόν πολύ καλύτερη από την περυσινή τόσο σε αφίξεις όσο και σε έσοδα. Οι μικρές νίκες που πετύχαμε όλοι μαζί δεν μας κάνουν να εφησυχάζουμε. Οι προκλήσεις είναι ακόμα μπροστά μας. Η πλήρης ανάκαμψη του τουρισμού μας πρέπει να συμβαδίσει με διαρθρωτικές αλλαγές και δομική ενίσχυση του προϊόντος και των προορισμών, με τη βιωσιμότητα να βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα.
Η σημερινή μέρα είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τί πετύχαμε, αλλά κυρίως να προβληματιστούμε για την επόμενη μέρα της πιο σημαντικής παραγωγικής δραστηριότητας της πατρίδας μας».