Προάγγελος θετικών εξελίξεων για τον ελληνικό τουρισμό στο σύνολο του έτους είναι τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για το διάστημα Ιανουαρίου- Ιουλίου αυξήθηκαν κατά 139,7% φθάνοντας σε 3,38 δισ. ευρώ.

4

Το ποσό αυτό, ουσιαστικά, αντιπροσωπεύει το 37,1% των ταξιδιωτικών εισπράξεων του 2019. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο επτάμηνο του 2019 -που αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό -οι ταξιδιωτικές εισπράξεις είχαν ξεπεράσει τα 9,1 δισ. ευρώ. Σε ότι αφορά τις διεθνείς αφίξεις στο 7μηνο φέτος αυξήθηκαν κατά 51,4%.

Το μεγαλύτερο μέρος των ταξιδιωτικών εισπράξεων επετεύχθη τον Ιούλιο. Αναλυτικά οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 235,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι φθάνοντας σε 2,27 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν σε επίπεδο 61,4% εκείνων του Ιουλίου του 2019, οπότε είχαν φθάσει σε 3,7 δισ. ευρώ. Επίσης, οι αφίξεις από το εξωτερικό τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 240,2% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2020.

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τα καλά αποτελέσματα στο δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για τη διαμόρφωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων στο σύνολο του έτους, σε υψηλότερα επίπεδα από τις αρχικές εκτιμήσεις, που έκαναν λόγο για περίπου 9 δισ. ευρώ. Μάλιστα υπάρχουν παραδείγματα πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, που ειδικά τον Αύγουστο, πέτυχαν υψηλότερα έσοδα ακόμη και από το 2019. Το θετικό αποτέλεσμα ήρθε τόσο από τις εισπράξεις της διαμονής, όσο και από τις μεγάλες καταναλώσεις που έγιναν στην εστίαση και τα ποτά. Οι σημαντικές αγορές όπως η γερμανική και η γαλλική αλλά στην πορεία της σεζόν και η βρετανική, έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον ελληνικό προορισμό. Μεγάλα ποσά, όμως, δαπανήθηκαν και από Ρώσους διαμένοντες σε ευρωπαϊκές πόλεις που επέλεξαν τη χώρα μας για τις διακοπές τους. Σε περιοχές που έχουν συχνές αεροπορικές συνδέσεις με το εξωτερικό, κάνουν λόγο, λαμβάνοντας υπόψη τις μέχρι στιγμής κρατήσεις και για έναν πολύ καλό Οκτώβριο. Το ενδιαφέρον μετά το κλείσιμο και του επόμενου μήνα θα μετατοπισθεί στην προσπάθεια διατήρησης της ταξιδιωτικής κίνησης στους αστικούς προορισμούς, αλλά και στο άνοιγμα των ημιορεινών και ορεινών προορισμών, που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία.